Oaks en 2400 meter lång lek

,

Ett test mot grabbarna i derbyt för några veckor sedan slutade med en sjätteplats.
På söndagen var norskan Nouvelle Lune i en klass för sig i stonas motsvarighet Svenskt Oaks med 700 000 kronor till vinnaren.
Söndagens mest överlägsna vinnare.
– Det kan bli så att hon blir en av de bättre jag ridit, sa segerjockeyn Jan-Erik Neuroth.

Nouvelle Lune och Jan-Erik Neuroth (arkivbild) Stefan Olsson/Svensk Galopp (arkivbild).


Efter den imponerande segern på Jägersro i maj och inhoppet bland hingstarna i Svenskt Derby i mitten av juli spelades Wido Neuroth-tränade Nouvelle Lune till favorit i Svenskt Oaks.
Fuxan fick ett avvaktande lopp i kön av Jan-Erik Neuroth och fick glida till ledningen i den sista kurvan och försvann sedan ifrån konkurrenterna och vann på ett mycket övertygande vis. Så lätt det gick över de 2400 meterna.
Stoet tränas i Norge där hon även ägs av kända Stall Perlen AB, paret Bente och Mange Jordanger.
Stoet hade tjänat dryga 300
000 kronor innan söndagens start och är nu uppe i dryga miljonen. Bente Jordanger menade att man planerar för hetluften i det norska derby som nästa uppgift.
– Då är vi tillbaka på gräs och då är det bara att hålla tummarna och hoppas på det bästa, sade ägarinnan.
Tränaren Wido Neuroth ville inte lova någonting säkert om ännu ett derby.
– Det får vi se om. I dag passade banan i alla fall henne bättre än på derbydagen då den var lite tung och seg. Om det blir gräs måste underlaget vara lätt för att det ska gå, sade Wido Neuroth.
Nouvelle Lune är en i raden av fina ston Jan-Erik Neuroth stiftat bekantskap med. Tårarna i hans ögon efter segern skvallrade om att Nouvelle Lune lovar något extra.
– Bente och Mange stöttar mig. Alla fina ston jag ridit…men det kan bli så att hon blir en av de bättre, sa segerjockeyn.

Inga problem för derbyvinnaren
Jägersro bjöd in till Irish Day med extra fest, liveband och några större lopp.
I Hurricanelöpning delades det ut en miljon kronor, varav hälften tillföll vinnaren.
Treårige fuxhingsten Red Cactus spelades till dagens största favorit på V64 (83 procent) och var precis så överlägsen i Hurricanelöpning som förutspåtts.
I mitten av juli vann danske Red Cactus Svenskt Derby med fyra längder. I Hurricanelöpning gjorde Carlos Lopez lite som han ville med storfavoriten. Kort efter start släppte han Plantstepsdream förbi sig och lade sig snett utvändigt ledaren. Tempot var lågt och Red Cactus kunde gå undan med många längder.
Red Cactus tränas i Danmark av Bent Olsen och äger gör Lone Kaj- Nielsen. Tränaren hoppas på en ny vinter i Dubai, där det blev en tredjeplats som bäst på tre starter i vintras.
– Kanske blir det paus nu och ett par månaders träning där nere och några lopp i början av nästa år. Inget är dock bestämt, sa Olsen om derbyvinnaren.
200
000 kronor var förstapriset i Altamiralöpning (1730 meter) där Patrick Wahls Love You Vero ledde länge och gjorde det bra. Över upploppet fanns det dock bara en häst på banan. Jacob Johansen lyfte in Black Coffee till lätt seger i loppet som brukar omnämnas som den korta versionen av Oaks. Kastanjegården äger Black Coffee.
Pas de Secrets vann Jägersro Cup för andra året i rad. Jan-Erik Neuroth satte in slutstöten i rätt ögonblick över de 3
200 meterna men fick sträcka på sig för att hålla störtdykande Momentum bakom sig. Segermarginalen var bara huvud och hals men det lär ha varit säkrare än det såg ut för jättefavoriten på V64-spelet.

“Bara gick ur boxen”
Jägersrotränaren Francisco Castro har en häst för framtiden i tvåårige fuxen Nocentsinkentucky som höll lekstuga i Lambada Cup (tidigare Malmö Stads Pris) över 1200 meter.
Bengt Thomasson har gjort en andelshäst av löftet tillika jättefavoriten på söndagen, som nu tog andra segern i tredje starten och reds av Carlos Lopez.
Tränare Castro berättade att han varit aningen stressad under loppet.
– Han bara gick ut ur boxen, inte hoppade, och hamnade efter. Jag pratade med Carlos som sa att han hade kopplat av alldeles för mycket före start men att det gick lätt att hitta position med hästen ändå nu när han var så här bra igen, sa Carlos Lopez.

Mikael Wikner, Kanal 75