Nya storloppssegrar för Åke Svanstedt

,

Åka Svanstedt räknade in dubbla storloppstriumfer på Meadowlands under lördagen. Jiggy Jog vann stoklassen och Southwind Tyrion tog hem loppet för hingstar och valacker i Fanduel Championship.

Åke Svanstedt satt själv bakom treårige Bond i stoklassen och efter att hon fått springa i lågt tempo i ledningen såg hon länge ut att besegra sina äldre kamrater. Men åt Jiggy Jogs makalösa speed fanns inget att göra den sista biten. När Dexter Dunn kastade loss från andra par utvändigt vid det långa upploppets början accelererade Jiggy Jog som slungat ur en katapult, och i god tid före mållinjen var hon först.
– Det var inget högt tempo men vi var tillräckligt nära och det finns inte många travhästar som kan flytta på fötterna som hon, sa Dexter Dunn.
Kilometertiden över 1 609 meter med autostart skrevs till 1.10,3 och Jiggy Jogs svenske ägare Jörgen Sparredal fick närmare en miljon kronor för segern. Totalt har fyraåriga Jiggy Jog tjänat cirka 23 miljoner kronor.

Överlägsen från ledningen
I grabbarnas avdelning i Fanduel Championship provade Nancy Takter-tränade topptreåringen Tactical Approach mot den äldre eliten. Hambletonian-vinnaren levererade en flygande avslutning men fick nöja sig med andraplatsen bakom femårige Southwind Tyrion och Åke Svanstedt, som följde upp segern i Breeders Crown med att dundra undan i överlägsen stil från ledningen på kilometertiden 1.09,0 över 1 609 meter med bilstart. Segern inbringade cirka 1,8 miljoner kronor.
– Han var bra senast i i Breeders Crown också men han har blivit bättre och bättre de senaste två-tre månaderna, sa Åke Svanstedt.
För Tactical Approach var det karriärens sista start. Nästa år blir han avelshingst.
– Han har nått ungefär 85 procent av sin förmåga och det hade varit roligt att se honom tävla nästa år. Jag tror inte att vi fick se det bästa av honom, sa Nancy Takter.