Nuncio tillbaka som en vinnare

,

Huka er, fransmän.
Nuncio är tillbaka.
På torsdagskvällen började superstjärnan sin uppladdning mot Prix d’Amerique.
– Det var otrolig harmoni i honom idag, sade Stefan Melander efter joggingturen på Bollnästravet.

Nuncio och Stefan Melander. LARS JAKOBSSON. För fri publicering tom 2017-10-12.


Efter sin makalösa säsong i fjol, då han segrade i samtliga elva starter mot världseliten och tjänade 9,4 miljoner kronor, så har Nuncio haft det betydligt motigare i år.
Han kunde inte försvara sin titel i Elitloppet och hade inte synts på tävlingsbanan sedan den snöpliga förlusten i Midsommarloppet på Rättvik 24 juni.
Comebacken i John Deeres Pokal på Bollnästravet blev inget större prov, men sättet Nuncio lunkade ifrån sina konkurrenter på sista 100 meterna var tilltalande.
Och framförallt lät ägaren och tränaren Stefan Melander nöjd när han första gången sedan maj i fjol satt upp bakom sin 28-faldige miljonär i lopp.
– Han var jättefin. Bryter gör han alltid, det har han gjort sedan han föddes. Men det var bra mycket bättre än hur det brukar vara. Uppvärmningen idag var super, det bästa han har varit, konstaterade Melander som körde sig till ledningen efter 500 meter, varvade 1.12,1 och lät sin sexåring sträcka ut sista biten.
– Jag tittade på min gps på upploppet, det stod 1.08 och det var en joggingtur. Det var otrolig harmoni i honom i dag, jag tror att han tyckte det var jättekul.

Ett eller två lopp till
Melander har inte hymlat med att han nu siktar mot det franska vintermeetinget och Prix d’Amerique.
Som ett steg mot det tävlade Nuncio för första gången i en europeisk sulky, eftersom de så kallade jänkarvagnarna är förbjudna i Frankrike.
– Nu får han gå ett par lopp till här hemma, eller åtminstone ett. Det är inte lätt att hitta lämpliga lopp. Sen ska vi försöka åka till Frankrike, sade Melander som ändrat träningsupplägg för att förebereda sin häst för den kuperade banan på Vincennes.
– Vi gjorde det här uppehållet för att träna i backen och tänker fortsätta med det. Egentligen är det ingen häst som gillar att träna, men backen blev nytt för honom och det verkligen älskar han.
Segertiden för Nuncio blev 1.11,6/1 640 meter autostart och belöningen 75 000 kronor.
Kvällens egentliga huvudlopp, finalen av Anders Kilströms Minne, vanns av Troels Andersen-tränade Unexpected via en imponerande långspurt för Torbjörn Jansson.
Här var förstapriset 100 000 kronor.

Robin Johansson, Kanal 75