Nuncio till avel på Menhammar

,

Menhammar Stuteri har köpt in sig i Nuncio och nu talar mycket för att den enastående travaren har gjort sin sista start.
– Det kan vara färdigtävlat, definitivt, men jag har inte helt gett upp Frankrike, säger hästens huvudägare och tränare Stefan ”Tarzan” Melander.

Menhammar Stuteri har köpt in sig i topphästen Nuncio, som därmed blir kvar i Sverige som avelshingst. LARS JAKOBSSON. För fri publicering tom 2018-01-06.


Det har länge varit oklart hur framtidsplanerna ser ut för megastjärnan Nuncio. Satsning mot Prix d’Amerique eller avel i USA? Svaret ser ut att bli ett tredje alternativ – avelsarbete på anrika Menhammar Stuteri på Ekerö utanför Stockholm.
– Jag har haft beslutsångest ganska länge hur jag ska göra med hästen, säger Stefan Melander och utvecklar:
– Hanover Shoe Farms har tryckt på väldigt länge och velat ha honom till USA. I sportens tecken hade det varit helt fantastiskt att ställa honom där, det är travsportens nummer ett liksom, och det hade kanske också handlat om mer pengar att ha honom där, men allt är inte pengar och det känns otroligt rätt att han får vara kvar i Sverige.

Inte avskrivit Frankrike helt
Nuncio har en makalös karriär bakom sig. Stefan Melander köpte honom i USA som ettåring för blott 50 000 kronor och efter två säsonger i den nordamerikanska unghästcirkusen fortsatte han sin framfart i Sverige. I fjol gick han obesegrad genom säsongen, som bland annat innehöll seger i Elitloppet, och utsågs till Årets häst i trav-Sverige. I år har inte resultaten nått samma höjder men fem segrar och över en miljon kronor insprunget har det ändå blivit. Totalt har sexåringen tjänat 28
660
230 kronor och vunnit 42 av 63 lopp. Endast två gånger har han varit sämre än trea.
– Han har egentligen bara en sak kvar att bevisa och det är att han kan springa på Vincennes, och jag har inte helt slagit bort de tankarna. Jag körde honom i går och han var fruktansvärt fin, säger Stefan Melander.
Men mycket talar för att travpubliken har fått se den mäktige Nuncio på tävlingsbanan för sista gången.
– Det kan vara färdigtävlat, definitivt, men jag har inte helt gett upp Frankrike. Vi får se…

Ola Johansson, Kanal 75