Nu går gamle Svarten i pension

,

Sjua på V75 i den allra sista starten.
Karina Paavola kunde helt enkelt inte ha skaffat sig en bättre häst än Tyri Svarten som faller för åldersstrecket vid årsskiftet, 15 år gammal.
– Han är rolig och tjurig och någon tåt sitter nog löst i huvudet på honom. Han har gett oss några fina år.

Tyri Svarten tillsammans med Leif Eriksson som kört mycket på slutet.


Kallblodige valacken Tyri Svarten hade hunnit fylla tio när han kom till amatörtränarparet Karina Paavola och Mats Danielsson i Skellefteå.
Knappt fem år senare är det dags för pension för gammel’n som sprungit in till havren och mer därtill på karriärens upplopp – drygt en miljon kronor.
15-årige Tyri Svarten faller för åldersstrecket med 1 798 510 kronor intjänat i karriären.
26 segrar på 191 starter hann det bli och på juldagen tackade han för sig som tävlingshäst med en sjundeplats i V75 på Umåker.
– Han gjorde det så bra och skötte sig, säger Karina Paavola, som med “skötte sig” menar att Tyri Svarten inte galopperade.

Stod på bakbenen
Som äldre blev hästen riktigt travsäker. I tävlingssammanhang har han skött sig men kunnat hitta på nästan vad som helst före och efter loppen, berättar ägarinnan med gård i Nedre Bäck, tre mil söder om i Skellefteå.
– Innan vi kom på att vi måste ha resjord. Det blev så efter att han ställt sig på bakbenen några gånger. Han har kunnat springa av träningsbanan när han känt för det. Ibland ska han inte in på banan. Ibland vill han inte ut därifrån efter loppen heller! säger Karina Paavola och skrattar.
I det vardagliga är Tyri Svarten en snäll och genomtrevlig häst att hålla på med berättar Karina. Att det där “lilla lösa” i huvudet inte ramlat loss helt tror hon beror på att hästen fått bestämma mycket själv i tillvaron.
– Några som är duktigare än oss hade säkert kunna “plocka ut” betydligt mer under en kort tid av honom. Men jag tror aldrig att han löpt linan ut i så fall utan då hade nog det där knepiga tagit över.

“Bara dundrat på”
15 år gammal och alltid frisk. Inte en prick på benen. Men bestämmelser är bestämmelser och nu är det färdigtävlat.
– Han hade velat fortsätta, det är jag säker på. Jag och Mats har hela tiden sagt att vi skulle låta honom lägga av när han inte velat längre men han har bara dundrat på. Nu får han bli gårdshäst och träna tillsammans med fyraåringen vi har. Jag vill hoppa lite grand och busa med honom. Något jag inte riktigt vågat göra när han varit tävlingshäst, säger Karina Paavola.
Det blir bra med ett pensionärsliv också för gamle svarten tror ägarinnan. Var sak har sin tid och på nyårsdagen blir hästen 16 år.

Andra hästpensionärer vid årsskiftet
I Sverige tillåts kallbloden tävla till 15 års ålder. För varmbloden gäller 10 år för ston och 12 år för hingstar och valacker.
Exempel på andra hästar som tävlat 2016 och nu pensioneras:
Kallblod födda 2001: Tyri Svarten, Vingbo Stjärn, Sandalen och Rolexson.
Varmblodiga hingstar och valacker födda 2004: Clear Sign, Krångel, Quick Master, Manhattan Sassy, Staro Bobcat, Henke Diablo, Blue Rocket, Rolls Royce, Simsala, Svartmyrs Sigge, Temperament och Fratton Parker.
Varmblodiga ston födda 2006: Elles W.Phedo, S.H.T.’s Playmate, Britt Hudson, Dernier Viking, Cherie Sund, Ella Hammering och Poco Loco Eagle.

Mikael Wikner, Kanal 75