Nu börjar VM i V75

,

I fjol vann en travjournalist.
Vem blir världsmästare i V75 2016?
På lördag startar tävlingen med tunga penningpriser och evig ära.

Magnus Strömsten vann VM i V75 i fjol och ger sina bästa tips inför årets tävling. För fri publicering tom 2016-10-04.


En kvarts miljon kronor till vinnaren och massor av mindre priser under vägens gång.
Att vara med i VM i V75 är inte bara spännande, den som lyckas kan bli rikligt belönad även vid sidan av de faktiska V75-vinsterna.
Fråga bara Magnus Strömsten, travjournalisten som sopade banan med “amatörerna” i fjolårets finalspel.
Hur har året varit som världsmästare?
– I början var det mycket glada tillrop, tjo och tjim, och folk som hörde av sig och skulle ha tips. Framförallt dagen efter jag hade vunnit, då bara rasslade det in mejl och sms. Men det har inte slutat helt, det finns fortfarande de som hojtar “här kommer världsmästaren”. Senast i fredags då jag var på restaurang i Stockholm. Det är väl bara att njuta de här veckorna som är kvar.
Vad har du gjort med pengarna?
– Jag hade lite grejer som jag sa att jag skulle göra direkt efter vinsten och det första var att jag skulle byta upp mig bilmässigt. Det är fixat och det var väl en av de tyngre utgiftsposterna. Sedan hann jag åka till Prix d’Amerique i vintras och dessutom kunde jag unna mig en liten solsemester i april.
Så nu är de slut?
– Det mesta i alla fall, säger Strömsten som faktiskt missade första omgången i fjol, men ändå lyckades knipa en finalbiljett genom att vara bäst i en enskild omgång.
– Då gick jag på fyra spikar, Nuncio och Delicious U.S. som givetvis alla kunde räkna ut och två egna drag. Felicia V.E. och Usain Henna, två hästar jag hade följt och hade bra känsla för. Båda gav väl sju-åtta gånger pengarna.

“Minst tre spikar”
I VM i V75 gäller det att komponera ihop system på 192 rader, vilket kostar 96 kronor att lämna in.
För att gå till finalspelet, som utgörs av en kunskapstävling, krävs att man slutar bland de nio främsta i grundserien, eller gör som Strömstedt och vinner en individuell omgång. Det som räknas är antalet rätt, särskiljningsparametrarna därefter är antalet spikar och högsta odds på en spik.
– Jag tror att den bästa taktiken är att vara offensiv och ha minst tre spikar, då ger man sig själv utrymme att träffa lite vid sidan i garderingsloppen. Det är i alla fall så jag kommer att lägga upp det.
Och i år tänker inte Magnus Strömsten missa första omgången.
– Nej, nu är jag med direkt. Jag har redan registrerat mig på atg.se och börjat analysera loppen.

Favoritskräll i repris
Då passar det sig att avrunda med att få höra vad världsmästaren i V75 har för drag att komma med till lördagens omgång på Färjestad – som dessutom piffas upp med jackpot och uppskattningsvis 57 miljoner kronor bara i sjurättspotten.
– Jag tror att jag ska göra en favorit i repris, nämligen att gå på 11 Felicia V.E. (V75-4). Jag inbillar mig att hon ska trivas bra över den långa distansen och det är en häst som går lite “under radarn” bland spelarna. Hon har visat fin form på slutet och trivs den här årstiden. Med rätt löpningsförlopp kan hon sitta där igen och oddset kan nog bli runt tio gånger.
– Sedan har jag ett annat sto jag gillar skarpt, 7 Roses Glory i V75-6. Jag tycker att hon har visat tillräckligt för att räcka även mot hingstarna här så det lutar åt att jag spikar henne också, säger Magnus Strömsten.

Dessa V75-omgångar gäller för VM i V75:
1/10 Färjestad
8/10 Skellefteå
15/10 Åby
22/10 Romme
29/10 Jägersro
5/11 Eskilstuna

Robin Johansson, Kanal 75