Norske kallblodskungen debuterar för Persson

,

Hallå där…
Jan-Olov Persson, kallblodsspecialisten som nyligen fick in tiofaldige norske miljonären Tekno Odin i träning. På fredag debuterar nyförvärvet för dig i ett lopp i Gävle efter att ha rehabiliterats med bland annat simträning. Hur har det gått?

Hagmyrentränaren Jan-Olov Persson.


– Det ska bli spännande så klart. Hästen känns fin men det är klart att skadan han dragits med är en liten balansgång. Vi vet ju inte var hästen står.
Hästen har problem med en senskida och du fick chansen att ha honom som tävlingshäst när han ändå skulle rehabiliteras hos dig. En sista utväg och fungerar det inte får Tekno Odin avla på heltid. Hur känns han?
-Ja, han har ju verkat i aveln också hos oss och vi har tappat honom här. Hästen har ju inget mer att bevisa egentligen. Men samtidigt är han ju tio år och inte så väldigt gammal heller. Så skulle det vara så att han kan hålla sig frisk har han mycket outrättat på banan.
Den norske kallblodskungen fungerade inte i sina starter under våren och har nu inte startat sedan i maj. Vad hoppas du få se i fredagsstarten (lopp 3 i Gävle, utanför V64)?
– Jag vill framför allt se dagen efter, på lördag hur det står till. Att han är frisk och inte far illa av starten. Det är en fantastiskt fin häst med en fantastisk teknik. Men det är klart att man är lite orolig över om det räcker med den här annorlunda träningen med simning och så.
Menar du att det kan bli för lite träning för att hästen ska kunna hålla sig på topp?
– Jag vet ju hur pass hårt hästen tränades tidigare för att tävla på den nivån han varit på i toppen. Därför är det inte säkert att den träningen han har fått ska göra honom så pass bra igen att det visat sig på resultaten. Men vi hoppas naturligtvis.
Avslutningsvis. I söndags tog du en tränardubbel i kallblodskriteriet på Dannero där Eld Rask segrade med Ulf Ohlsson i sulkyn och du själv var tvåa med överraskningen B.W. Prinsen. I vilka lopp ska hästarna ut i nästa gång?
– Det blir kvalificeringen till det norska kriteriet det, 27 och 28 augusti.
Vem är bäst av alla dina treåringar?
– Det måste väl vara den som vann i söndags!

Fotnot: Gävletravet har lagt Tekno Odins lopp utanför V64-spelet (lopp 3). Omgången innehåller bland annat E3-consolation (tröstlopp) för både hingstar/valacker och ston. På lördag körs E3-finalerna på V75 i Gävle.

Mikael Wikner, Kanal 75