Norskan bakom smällen i Stockholms Stora

,

45 gånger pengarna och spelad på under en procent på V64.
Åttaårige valacken Coprahs seger i Stockholms Stora pris är en av de största överraskningarna i loppets historia.
– Jag trodde inte på seger själv och förstår spelarna ? men han är en ärlig och kapabel häst och nu fick han äntligen visa det, säger norska tränaren Cathrine Erichsen ett par dygn efter söndagens smäll på Bro Park.

Vinnarna av Stockholms Stora pris. Coprah tillsammans med Inge Knutsson, Cathrine Erichsen och Nelson De Souza. Stefan Olsson/Svensk Galopp.


Cathrine Erichsen bor bara ett par minuters gångväg från Norges enda galoppbana, Övrevoll i Oslo där hon blev professionell tränare 1995.
Sedan en tid finns även en filial på Jägersro som hon satsar på.
Norskan har vunnit tre derbyn i karriären, två danska och ett norsk. Segrar som hon håller mycket högt.
Pengamässigt blev dock söndagens seger med 700 000 kronor i förstapris karriärens höjdpunkt.
Men att fira där på söndagskvällen? Det blev inte mycket av det.
– Det var en så stor utladdning den dagen att det blev en tidig kväll. Jag var sliten och orkade bara med lite firande. Vi tar festen senare, säger Cathrine Erichsen som var hemma i Oslo tidigt på måndagen.
Åttaårige Coprah hade bara fyra starter i ryggen när han köptes från Irland som treåring. Valacken var emellertid halt vid ankomsten och Cathrine Erichsen försökte få köpet hävt. – Han var halt under lång tid och det blev en rättslig process med säljarna. Coprah blev kvar och det var mycket nära att det inte blev mer tävlande. Vi kunde inte hitta vad som var hans problem men plötsligt började han att fungera och då för en annan ägare än dagens.
Coprah köptes av Inge Knutssons IKC Racing som satsar hårt på galoppen i både Sverige och Norge. IKC Racing har tolv hästar i träning hos Cathrine Erichsen.
– Vi har jobbat hårt och medvetet hela mitt team med den här hästen och nu blev det jätteutdelning. Det var Inges största seger och jag är nästan mest glad å ägarens vägnar! Att det sedan var hans födelsedag i söndags var helt perfekt.

Kanske Hamburg för segerduon
Enligt arrangörerna kom upp emot 10 000 människor till premiären av Bro Park.
En stor dag även för Cathrine Erichsen och brasilianske jockeyn Nelson De Souza som knep en dubbelseger.
Bro Park Vårsprint gick även det till det norska stallet där Easy Road spurtade till seger.
– Jag håller på att planera var Easy Road och Coprah ska starta nästa gång. Det finns lite större löpningar i Hamburg 8 juli under derbymeetinget där. Men särskilt för Coprah är det en mycket tuff uppgift där och jag kan lika gärna starta honom i Skandinavien också där han har många fina lopp.

“Ingen ickevinnare”
Stockholm Stora pris-vinnaren hade fyra segrar innan söndagen, två på Irland och två för Cathrine Erichsen, 2013 och 2014.
– Jag förstår alla experter och spelarna som inte räknade med honom. Han har gått många bra lopp och svarat för starka prestationer men efter lite strul blev det full klaff och det är han så värd, hästen. Vi har jobbat mycket med Coprah och nu känns det som att vi är framme och ska visa att han inte är någon ickevinnare, slutar söndagens storvinnare.

Mikael Wikner, Kanal 75