Elegant ima och Magnus Teien Gundersen är förhandsfavoriter till Svenskt Travkriterium. Lena Emmoth, TR Bild .

Norsk segermaskin tidig kriteriefavorit

,

Ska det blir norsk seger i Svenskt Travkriterium?
Det är i alla fall vad oddssättarna hos ATG tror efter att försöksheaten lottats till Sveriges största treåringslopp.
Geir Vegard Gundersens Elegant Ima är favorit, följd av Hell Bent For Am och Mister Hercules.

Elegant ima och Magnus Teien Gundersen är förhandsfavoriter till Svenskt Travkriterium. Lena Emmoth, TR Bild .


Att hästar tränade utanför Sveriges gränser tar hem Svenskt Travkriterium hör sannerligen inte till vanligheterna.
Lass Quick och Heikki Korpi gjorde det 1983 medan Jimmy Takter och Mr Lavec flög över Atlanten för att snuva hemmalaget 1994, men sedan dess har de utländska gästerna icke gjort sig besvär på Solvalla.
I år kan det vara dags genom Geir Vegard Gundersen och sonen Magnus Teien Gundersen, vilka dominerar årgångsloppen i hemlandet och nu ställt in siktet västerut.
Med sju raka segrar från debuten går Elegant Ima in som förhandsfavorit (öppnade på 4,75 gånger pengarna hos ATG), trots att han drog bakspår
i fredagens kriteriekval.

Får Redén sin kriterieseger?
Om Gundersens regerar i norsk travsport så kan man säga samma sak om Daniel Redén på denna sida gränsen.
Men på unghästsidan har Redén firat sina största framgångar med ston och ännu inte varit nära någon kriterieseger.
I Mister Hercules har han sin på förhand bästa chans hittills, hästen var obesegrad inför genrepet då han slog på en snöplig startgalopp.
Meritmässigt kan ingen av dessa två matcha Hell Bent For Am – som delar andrahandsfavoritskapet till åtta gånger pengarna. Hästen som inledde karriären i USA och tog svenskarna med storm i Treåringseliten står nu inför det mål som gjorde att han flögs tillbaka till sitt fädernesland. Den nästan tvåfaldige miljonären kommer även att få en ny kusk i Johan Untersteiner.

I pappas fotspår
Men det finns en tränare som visat att han mer än någon annan har förmågan att toppa formen på en treåring till slutet av september.
Timo Nurmos har tagit hem tre av de fem senaste upplagorna av Svenskt Travkriterium och ser i år ut att ha sitt starkaste kort obesegrade niooddsaren Calgary Games vilken, likt pappa Readly Express gjorde 2015, äntrar Solvalla som en av kvalens minst rutinerade hästar.
Obesegrad även Björn Goops San Moteur som likt Hans-Owe Sundbergs Selected News betalar 16 gånger pengarna att ro hem finalen och fyra miljoner kronor 26 september.

Robin Johansson, Kanal 75