Nationaldagsgaloppen – en folkfest på Gärdet

,

Det har blivit tradition att fira nationaldagen på Gärdet i Stockholm.
6 juni vallfärdar tiotusentals människor till stadsdelen för att se den sjätte upplagan av Nationaldagsgaloppen.
– Det är mycket folk, bra stämning och hästarna tycker det är kul, säger proffstränaren Sandra Brolin som har sex hästar till start på onsdag.


Stockholm ser ut att bjuda på strålande sol när galopptävlingarna flyttar in till stan på nationaldagen.
Nationaldagsgaloppen brukar locka runt 50 000 människor och under dagen ska sex kapplöpningar ridas, plus två ponnylopp för de yngre ryttarna.
Festen på Gärdet bjuder även sina besökare på mycket annat.
– Förutom en härlig dag med fantastisk galoppsport kommer det att finns ett barnområde med allt från chokladhjul och ansiktsmålning till precisionskörning och ponnyridning. Vår mekaniska galopphäst Winmachine, som man kan prova att rida lopp på, kommer också vara på plats, berättar Linda Persson, projektledare för Nationaldagsgaloppen.
Ett stående inslag är också hattparaden som brukar uppskattas av publiken. Precis som förra året sitter Ann Wilson, Anders Bagge och Daniel Paris i juryn.

“Kommer nära hästarna”
Under dagen blir det även musikunderhållning av gruppen Alcazar och Idol-vinnaren Chris Kläfford som bland annat kommer sjunga nationalsången.
– Det är en folkfest och ett fantastiskt sätt att fira Sveriges nationaldag på. Det som är så häftigt på Gärdet är att man kommer så nära hästarna och banan, säger Linda Persson som hälsar alla välkomna till nationaldagsfirandet:
– Kom i god tid och ta en härlig plats i gröngräset. Även om vi har många olika food-trucks får man naturligtvis ta med sig egen picknickkorg. Tänk också på att ta med extra vatten, särskilt om man har fyrbenta vänner med sig.

Banan är avgörande
Det är inte bara publiken som uppskattar Nationaldagsgaloppen. De aktiva ser minst lika mycket fram emot folkfesten.
– Det ska bli jätteroligt. Det är mycket folk, bra stämning och hästarna tycker det är kul. Och bra väder ska vi få, säger proffstränaren Sandra Brolin som tycker att samtliga hennes sex hästar har en bra uppgift på onsdag.
– Alla hästar jag har med mig har bra chans men det är speciella förhållanden. Hur hästarna hanterar banan blir väldigt avgörande eftersom den är annorlunda, den är snäv och går upp och ner. Jag tror på bra placeringar, det är många hästar med form och jag tror att alla kommer göra bra ifrån sig.

Sandra Brolin kommenterar sina hästar så här:
Arize (V4-1) mår jättebra och har superbra form. Andreas (Tapia Dalbark) rider hästen bra men distansen är ett frågetecken, hon är van att gå över kortare distans.
Stolen Tango (V4-1) känns väldigt fin. Frågan är vad hon tycker om gräset och den svåra banan men hon är bra iordning så vi får se.
My Adelia (V4-2) är en jättefin häst och det är bra form på den också. Det är trist på distansen men hon borde hantera banan bra.
Skyhawk (V4-2) är det lika med som föregående. Alla hästar i det loppet har form och det är ett jämnt fält men mina mår bra och jag förväntar mig bra insatser.
Amara (V4-3) har strulat lite i startboxarna på slutet så hon kommer få gå in där senare och jag hoppas att hon prickar starten bra. Formen är god.
Harden (lopp 6) är en hinderhäst egentligen och ska starta på Strömsholm 16 juni. Det här blir ett jobb inför det. Hästen är i bra form och det är god chans även där.

Gina Söderlund, Kanal 75