Nationaldagsgaloppen ? en folkfest i Stockholm city

,

Nationaldagsgaloppen har blivit en tradition ? en blågul folkfest då galoppen flyttar in till Stockholm city.
Nyblivna tvillingmamman Maria Hagman-Eriksson var lyckligast på Gärdet då hennes arab-duo Toutatix och Al Janoob vann dagens två huvudlöpningar.

Årets galoppfest på Gärdet bjöd på ett härligt sommarväder i de svenska färgerna med en blå himmel och en strålande gul sol. Uppskattningsvis mellan 40 000 och 45 000 besökare fick bland annat höra Sonja Aldén sjunga nationalsången.
– Man vill tro att svensk sommar alltid är så här. Nu har vi en pang-dag, helt perfekt, sa Sonja Aldén.
Det bjöds förstås på en klassisk hattparad i galoppens tecken och domartrion Ann Wilson, Anders Bagge och Daniel Paris sattes verkligen på prov när de skulle bedöma alla kreativa skapelser. Mest spektakulär var utan tvekan skapelsen som vann herrklassen, Viktor Zapata Ekemark gick omkring med en enorm kopia av Kaknästornet på huvudet.

Premiär på Gärdet 2013
Nationaldagsgaloppen är en modern skapelse och årets tävlingar var den fjärde i ordningen sedan premiären 2013. Åtta lopp stod på programmet, inklusive två ponnylopp, och ATG arrangerade bland annat V4-spel. Tävlingarna direktsändes även i TV12 som bjöd på 3,5 timmes hästsport.
Hattparaden i all ära med det var förstås hästarna som det mesta kretsade kring och nationaldagsgaloppens största prischeck delades ut i HH Sheikh Zayed bin Sultan Nahyan Cup, ett lopp för arabiska fullblod.
Toutatix var först i mål i V4-4 och Maria Hagman-Erikssons sjuårige nyförvärv belönades med 160 000 kronor. Dayverson De Barros satt i vinnarsadeln.
Maria Hagman-Eriksson var dagens stora vinnare och hon kunde även räkna in en seger i H H Sheikha Fatima Bint Mubarak Ladies Ifahr Cup där Al Janoob bara var bäst tillsammans med irländskan Nora Looby. 137 5000 kronor var segern värd och därmed kunde Maria Hagman-Eriksson räkna in nästan 300 000 kronor i två triumfer på Gärdet.
– Kan det bli bättre? Jag är så glad. Han älskar att springa med mycket publik så det passade honom perfekt. Det är alltid kul att vinna sådana här rubriklopp, sa Maria Hagman-Eriksson och kramade om sina tremånaderstvillingar Hilding och Henning.

“Banan är jättefin”
I V4-1 blev det dubbelseger för tränaren Sandra Brolin genom Zamir och och Caravelle. Jacob Johansen red vinnaren.
– Det är inte så ofta vi har så mycket publik, fint att vi får visa upp oss för svenska folket, sa Jacob Johansen.
V4-2 bjöd på ett upplopp i publikens smak där Eddie Shoestring och Max W Friberg spurtade bäst och vann knappt men säkert före Flaming Glory. Vinnaren tränas av Ryszard Borko.
– Hästen hade krafter hela vägen. Jag kände jag hade greppet över upploppet och kunde bara sitta still. Det är första gången jag rider här och banan är jättefin, sa segerjockeyn Max W Friberg.
Även V4-3 bjöd på en jämn slutstrid där Nathalie Johansson-tränade Saucy Shadow envist vägrade släppa någon förbi sig i händerna på Dayverson De Barros som alltså blev dubbelsegrare på Gärdet.
– Fantastiskt, jag finner inga ord. Det går inte att beskriva, sa en lycklig Nathalie Johansson.
Loppet fick en dramatisk inledning då Malin Holmberg ramlade av Indylove kort efter start och hästen galopperade sedan med längst bak i fältet hela loppet.
– Vi kom lite efter i starten och sedan tappade hon balansen och då åkte jag av. Jag tänkte mest att hon inte skulle trampa på mig. Det gick bra och jag mår bra, hälsade Malin Holmberg.
Elva vinnare med fyra rätt på V4-spelet vann 33 208 kronor.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75