Nationaldagsfirande med galopp i city

,

Galopphästar, hattparad, picknickkorgar och champagne.
På måndagen arrangeras fjärde upplagan av Nationaldagsgaloppen på Gärdet i centrala Stockholm.
– Jag får vänta med champagnen tills jag kommit hem, om jag har vunnit något, säger toppjockeyn Per-Anders Gråberg.

Tidigare år har tävlingarna lockat runt 50 000 besökare och då väderprognoserna lovar solsken och 20 grader varmt väntas folkfest även i år.
– Nu kommer vi till publiken istället för att den ska söka sig till oss och på Gärdet kommer publiken så nära banan. Normalt står folk vid mål men på Gärdet stor det människor och hänger på staketet runt hela banan, det är en häftig inramning, säger Per-Anders Gråberg, flerfaldig svensk jockeychampion och segerrikast i landet så här långt i år.
Hur skiljer det sig att rida på Gärdet jämfört med vanliga tävlingar?
– Det är påfrestande att rida eftersom banan är ojämn, det är uppförbacke och nerförsbacke och skarpa svängar. Hästarna är ovana att gå där och man måste hjälpa dem mer, så det är en ganska fysisk bana att rida på, krävande för både jockeys och hästar.

“Han ska med på V4-kupongen”
Totalt kommer åtta lopp att ridas, varav två ponnylopp och två för arabiska fullblod. Fyra av loppen ingår i V4-spelet och Per-Anders Gråberg kan sitta på vinnaren i den inledande avdelningen.
– 1 Rex Kalejs (V4-1) gick bra i vintras och har nu fått ett litet break och laddat batterierna. Jag hoppas att han ska klara banan. Han har gått bra på gräs när han var yngre så det ska inte vara något problem. Enda frågetecknet är hur han klarar allt tjo och tjim runtomkring eftersom det är lite nerver i honom. Kapacitetsmässigt räcker han och jag tycker absolut att han ska med på V4-kupongen, säger Gråberg.
Även på publikplats kommer det att tävlas, bland annat om en resa för två personer till Abu Dhabi. Fina priser väntar också vinnarna i hattparadens fyra kategorierna – barn, dam, herr och match your dog. Dagen är som gjort för att ta med picknickfilten och utöver diverse aktiviteter för liten som stor kommer det att finnas foodtrucks, champagnebar och ölpub på festområdet.
– Vi som rider brukar hinna njuta lite av tillställningen både före och efter loppen men champagnen får jag vänta med tills jag kommer hem, om jag har vunnit något, säger Gråberg.

Nationaldagsgaloppen hålltider
11.30 Serveringarna öppnar
12.30 Invigning – Sonja Aldén sjunger Nationalsången
12.50 Första ponnyloppet
13.15 Första loppet med fullblodshästar
13.15 Hattparaden startar
15.45 Prisutdelning hattparaden
16.30 Dagen avslutas
Musikunderhållningen står den begåvade sångerskan Sonja Aldén för.
Inträdet är gratis.
Tävlingarna direktsänds i TV12 med start 12.30.

Ola Johansson, Kanal 75