Elina Björklund, Svensk Galopp.

Mutadaffeq ordnade hemmaseger i Svenskt Grand National

,

Hemmahoppet höll i Svenskt Grand National.
Mutadaffeq avgjorde lätt den sista biten när Skandinaviens största hinderlöpning reds på ett soligt Strömsholm.

Elina Björklund, Svensk Galopp.


Han var favorit redan i fjol, men snubblade då till när en annan häst föll.
Den här gången lyckades Mutadaffeq att undvika oturen – och klara samtliga hinder. Det blev hemmajubel när den Karen Kuszli-tränade tioåringen infriade favoritförväntningarna i publikfesten Svenskt Grand National som under lördagen avgjordes på Österängen intill Strömsholms slott. Det här var hästens tredje seger på lika många starter i år.
– I sista sväng var det nervöst, för Molly Power såg väldigt stark ut, men jag har haft turen att ha en otroligt bra häst. Han är enkel att ha att göra med, efter segern senast så har vi bara försökt hålla honom glad. Det här var min första seger i Grand National, vi hoppas på många fler framöver, sa tränaren Karen Kuszli.
Det var just mot Tjeckienstationerade Molly Power som segerstriden skulle utkämpas över det krävande 4500 meterna steeplechase. Denne hade tagit över kommandot från den tidiga ledaren Wutzlemann, men Mutadaffeq tassade hela vägen med i rygg. Ur den sista skarpa svängen och över det avslutade hindret, jordvallen, klev Mutadaffeq och Niklas Lovén in i huvudrollen – och avgjorde till slut säkert. Lovén kunde därmed njuta sin tredje Grand National-viktoria, efter asina båda med Lights Outs 2008 respektive 2010.
– Det blev precis som jag hoppades och försökte få till det, visst att han missade något hinder, men han kunde ändå växla ned en så bra häst som Molly Power. Det var tretton år sedan senast jag vann det här, det går knappt att beskriva känslan, så otroligt skönt. Någon gång måste man ju sluta med det här men det vill jag ju inte nu…, sa Niklas Lovén.
Favoritseger blev det även i Svenskt Champion Hurdle.
Cabot Cliffs med Kevin Parkin i sadeln skuggade länge i ryggar, men satte in den slutliga och avgörande stöten inför det sista språnget och kunde över upploppet segla undan till överlägsen seger. Christan von der Recke tränar fuxen.

Daniel U. Olsson, Kanal 75