Mot alla odds efter nervskadan – Nu är Aetos Kronos med i Prix d’Amerique

,

Han är unghäststjärnan som etablerade sig i eliten och har tjänat 12,4 miljoner kronor. Aetos Kronos har även kommit tillbaka från en svår nervskada och nu är Jerry Riordans ögonsten redo för Prix d’Amerique – ett mål som kretsen kring stjärnhästen hade för två år sedan innan han blev skadad. – Det är en oerhörd tillfredsställelse att vara med, säger Riordan.

Aetos Kronos är en av tre svensktränade hästar i årets Prix d’Amerique. På söndag smäller det på kolstybben i Paris när världens tuffaste travlopp ska avgöras över distansen 2700 meter på den kuperade banan. Jerry Riordan har tidigare varit med i Prix d’Amerique som tränare till hästarna Ringostarr Treb, Lisa America och Treasure Kronos. Nu är han det igen tillsammans med sin stora stjärna Aetos Kronos som kommer att köras av Örjan Kihlström.
– Det här blir som att försöka klättra upp för Mount Everest, säger Jerry Riordan.
– Hästen är bara ett skrällbud, men Örjan Kihlström är entusiastisk över att köra honom och det är alltid ett plus.
– Det kommer att bli bra, tror jag. Det blev en liten miss i Kalmar, men hästen var fräsch och hade tussarna kvar, menar Riordan apropå senaste starten i Kalmar där Aetos Kronos galopperade i gulddivisionen.

Borta i ett år för en nervskada som förlamade ansiktet
Efter att ha vunnit miljonloppen Treåringseliten, både långa och korta E3 som treåring, vann Aetos Kronos Kungapokalen som fyraåring och var trea i Svenskt Travderby bakom vinnande Hail Mary. Han fortsatte som femåring att bland annat vinna Jubileumspokalen på Solvalla. Kretsen kring elithästen siktade då på Prix d’Amerique när något gick väldigt fel under en veterinärbehandling. En injektion med antiinflammatoriskt medel gick fel varpå hästen drabbades av en nervskada som förlamade halva ansiktet. Plötsligt förändrades allt för Aetos Kronor och tränaren Jerry Riordan beskrev det som ”det värsta som hänt i min karriär”. Men mot alla odds lyckades Aetos Kronos komma tillbaka på tävlingsbanan och han gjorde comeback ett år senare. Under fjolåret firade han fina framgångar i V75 där han segrade i gulddivisionen tre gånger, varav en final på Solvalla.
Nu är man framme vid det stora målet som man hade för drygt två år sedan – nämligen Prix d’Amerique.
– Han hade en liten paus innan loppet i Kalmar. Nervskadan som han hade, som stoppade honom i ett år, han återhämtar sig fortfarande från det. Men han fungerar bättre för varje dag som går. Och bara att defilera med Aetos Kronos ger oerhört mycket tillfredsställelse, säger Jerry Riordan och delger sin syn på årets Prix d’Amerique.

”För mig är Idao de Tillard stolor favorit”
– Ett en del hästar har fallit bort och det har öppnat för hästar som Aetos Kronos att kanske få pengar… men som Idao de Tillard har sett ut… 
– Idao de Tillard var favorit eller andrahandsfavorit att vinna förra året. Och han galopperade då. Oavsett vad det berodde på, så har de rättat till det, för det har inte hänt sedan dess.
– Stallet är nog dubbelt så förberedda nu. För mig så är han stor, stooor favorit… 
– Det är bara Elitloppet och Prix d’Amerique som erbjuder den här elektriska atmosfären. Tänk på alla fans och hästmänniskor som tar sig till stallbacken, för att uppleva de här fantastiska hästarna. Alla hästar är "Varenne" just den dagen, säger Jerry Riordan.