Miljonvinnaren berättar: “Tror inte jag rörde mig under hela sista loppet”

,

På nyårsafton vann en svensk man i 40-årsåldern bosatt på Malta över 20 miljoner kronor på V75.
ATG har varit i kontakt med mannen som ingående berättar hur han upplevde sin vinst.

Vinnaren som vill vara anonym berättar att han varit travintresserad i hela sitt liv. Han har en bakgrund som hästägare och spelar V75 ungefär två gånger i månaden, när omgångarna ser extra intressanta ut eller när det som på nyårsafton rör sig om en stor jackpot.
Systemet som gav 20 802 301 kronor spelade han själv.

Hur spelar du?
– Min grundstrategi är att alltid gardera de största favoriterna, aldrig spika en streckfavorit och att lägga till några enprocentare på slutet. Även om jag tror att de är chanslösa.
– Även om jag är insatt så läser jag på mindre nu än tidigare. Delvis på grund av tidsbrist men jag har även valt att fokusera mer på att följa min spelstrategi än att ha stenkoll på precis alla hästar. Även om du vet allt om hästarna så finns det alltid flera slumpfaktorer som inte går att gardera sig mot. Positioner, banförhållande, galna kuskar, galopper, sjuka hästar med mera. Du kan veta allt och ändå få tre rätt på V75. Experterna sågar mig säkert men det kan finnas en fara i att veta för mycket. Det tar bort lite av känslan att det är spel och inte vetenskap och då blir det svårare att få med de riktigt stora skrällarna.
– Jag spelar alltid matematiska system. Enligt vissa är man korkad om man spelar så men det funkade hyggligt den här gången. Jag har provat diverse reducerade system och dataprogram men det har aldrig riktigt känts rätt för mig.
Hur kändes det då du hade en spik i sista avdelningen och visste att det gällde väldigt mycket pengar?
– Det var en enorm anspänning. Jag var hemma själv (på Malta) och hade börjat göra mig i ordning för nyårsfest mellan de första loppen. Jag pratade med några vänner på WhatsApp i mobilen som visste vilken häst jag hade kvar men då det var fem minuter kvar till sista loppet så stängde jag av allt. Mobilen, loggade ut från Facebook med mera. Jag var inte vanligt nervös utan jag mådde dåligt och satt helt tyst och blickstilla i soffan och tittade på ATG Live. Jag tror inte jag rörde mig under hela sista loppet. Det är en sak att jobba in en häst som ger lite roliga extrapengar om den vinner. En helt annan sak att jobba in en häst som ger så mycket pengar att det förändrar livet. Från att Friend of Nature tog över ledningen till cirka 500 meter kvar tittade jag enbart på vilket tempo han fick hålla i ATG:s positioneringssystem. Jag tittade inte på hästarna. Då han fick dämpa farten en bra bit in på slutvarvet förstod jag att det var bra chans.
– Upploppet och sedan väntan på målfotot och att resultatet ropades ut var dock hemskt då jag visste vad som stod på spel. Många miljoner eller månader av ångest. Jag hade ingen stark känsla för vilken häst som var först i mål men kände mig heller inte slagen. När resultatet kom så reagerade jag konstigt nog inte alls. Det kom dessutom väldigt plötsligt utan att de byggde upp någon spänning i ATG Live. I alla fall som jag minns det. Jag var helt slut och blev först mer lättad över att jag inte förlorade. Men när resultatskylten visades några minuter senare och det stod 16,9 miljoner för sju rätt så var det en helt fantastisk känsla. Allt gick verkligen min väg och marginalerna var helt på min sida den här dagen. I allt från vilka hästar jag valde i sista stund, positioner i loppen, målfoton till spelbutikens öppettider.
– Av en ren slump var det sista jag gjorde då jag lämnade in mitt system under lördagen att fråga vilka öppettider de hade på nyårsafton. Spelbutiken stängde 13 på nyårsafton medan spelstopp var 14.30. Då jag normalt alltid lämnar in mina spel så sent som möjligt cirka 5-10 minuter innan spelstopp så hade jag med största sannolikhet stått med en spelkupong värd 20,8 miljoner kronor utanför en stängd spelbutik på nyårsafton om jag inte ställt den frågan på väg ut från butiken under lördagen. Det är sådant jag tänker på efteråt. Jag har sett reprisen av den sista avdelningen över 50 gånger men kan fortfarande inte njuta av att titta på loppet trots att jag vann så mycket pengar. Det är lika jobbigt varje gång Rafiki Fri närmar sig trots att jag vet vem som vinner. Detsamma gäller målfotot. Det är en hisnande känsla att veta att en så liten marginal gjorde en så stor skillnad. Det är svårt att ta in. Jag hoppas dock att det går över. Då ska jag rama in målfotot och hänga upp det i vardagsrummet.
– Carl-Johan Jepson vann två lopp och körde min spik i sista avdelningen. Han förlorade dessutom med favoriten i första avdelningen och var nära att sänka mitt system i fjärde och sjätte avdelningen där han kom tvåa, jag hade inte med hans styrningar i V75-4 och V75-6. I V75-6 var det stenhårt, hade inte den på nio hästar. Carl-Johan Jepson var verkligen min turgubbe. Han vann när han skulle och förlorade då han skulle. Dessutom vann han efter två riktigt vassa styrningar. Jag har hört mig för lite men ännu inte pratat med honom. Ryktet säger att han gillar Las Vegas. Om det stämmer kan han förvänta sig en resa dit som han sent kommer glömma.
Vad ska du göra för pengarna?
– Förutom det vanliga som att hjälpa familjen och välgörenhet så har jag inte hunnit fundera så mycket. Ägaren av spelbutiken ställde samma fråga och då svarade jag en ny säng och nya apelsinträd till min balkong. Han var inte jätteimponerad över mitt svar så jag får komma på något bättre. Jag tänkte först lägga ett bud på Friend of Nature och sedan låta honom äta morötter och umgås med treåriga ston resten av livet men då jag såg att uppfödarna fortfarande äger hästen så är han säkert som en familjemedlem för dem. Då vill jag inte klampa in där och försöka köpa honom bara för att jag vunnit en massa pengar. Jag ska dock köpa minst en travhäst, troligtvis två, men väntar till Elitauktionen i maj. Jag har redan börjat fundera på vad hästarna ska heta. Lucky Punter (som de kallade mig i tidningen på Malta på nyårsdagen) och Twenty Million är de namn som är högst på listan just nu.
Kommer du att fortsätta spela V75 nu då du vunnit så mycket pengar?
– Jag kommer att fortsätta. Så lätt blir ni inte av med mig! Att spela V75 är det roligaste jag vet och jag har ännu inte uppnått mitt mål att bli ensam med sju rätt. Det kanske låter konstigt men jag ser väldigt mycket fram emot V75 på Bergsåker på lördag. Jag kommer dock inte öka insatserna efter det här, snarare minska dem.
Bästa V75-spiken på Bergsåker på lördag?
– 14 Evin Boko i V75-1. En väldigt bra häst med halvtråkig resultatrad som säkert blir spelvärd. Hon slog favoriten Geisha Sund senast trots att hon satt fast en bit. När hon förlorade mot favoriten näst senast var innerspåret löst. Jag litar inte på Geisha Sund som startat väldigt tätt på slutet och spikar.

Kanal 75