Miljoner svenskar intresserade av Elitloppet

,

Intresset för Elitloppet har ökat mycket bland svenskarna de senaste åren.
Det visar en ny undersökning från Upplevelseinstitutet.
– Jag fick en riktigt härlig känsla när jag läste resultatet. Elitloppet är det största vi har i trav-Sverige och det är mycket glädjande att intresset ökar, säger Solvallas marknads- och kommunikationschef Markus Myron i ett pressmeddelande.

Om drygt en månad avgörs Elitloppet.
Travfesten på Solvalla 26 maj väcker intresse hos över 1,8 miljoner svenskar.
Vasaloppet och Finnkampen är de enda sportevenemang i landet som engagerar en större del av befolkningen.
Det visar siffror från Upplevelseinstitutet som Solvalla publicerade i ett pressmeddelande på tisdagen.

“Ökat med 57 procent”
Sportnavigatorn från Upplevelseinstitutet kartlägger intresse och engagemang inom svensk idrott. Undersökningen, som sker löpande månadsvis och årligen omfattar 6 000 intervjuer, visar på ett kraftigt ökat intresse för Elitloppet på Solvalla.
– Intresset för Elitloppet har ökat med 57 procent mellan åren 2014 till 2019 säger Peter Allvin, partner på Upplevelseinstitutet. Intresset för idrott i allmänhet har under samma period ökat med 16 procent, medan intresset för just Elitloppet har ökat betydligt mer än så. Sannolikt beror det på att Elitloppet erbjuder mer än “bara” sport. Sociala faktorer spelar större och större roll vid konsumtion av upplevelser och Elitloppet är en familjär folkfest som många vill uppleva.

En tiondel av befolkningen är “mycket intresserad”
Det är på frågan: “Hur intresserad är du av följande evenemang?” som Elitloppet har ökat från 14 till 22 procent bland andelen svenskar som svarar ganska eller mycket intresserad.
Tittar man enbart på dem som är mycket intresserade av Elitloppet så utgör de en tiondel av befolkningen och placerar Elitloppet på tredje plats bland Sveriges mest populära sportevenemang. Vasaloppet och Finnkampen innehar de två översta pallplatserna.
– Jag tror att en anledning till det ökade intresset är att man de senaste åren kunnat följa uppbyggnaden av både startlistan och folkfesten under en längre tid. Vi har målmedvetet strävat efter att göra Elitloppet aktuellt under hela vintern och våren, säger Markus Myron.

Fem hästar klara
Årets upplaga av Elitloppet körs på Solvalla 26 maj, medan själva elitloppshelgen drar igång på fredagen.
Fem hästar är redan klara för vad som klassas som världens största sprinterlopp för äldre travare.
Det handlar om svensktränade Double Exposure, Propulsion och Ready Express samt den franska duon Aubrion du Gers och Dijon.
Ytterligare elva hästar kommer att få plats i loppet som avgörs i två försöksheat och en final över distansen 1 609 meter autostart.

Andel intresserade av Elitloppet:
Mycket intresserad: 10 %
Ganska intresserad: 12 %
Summa intresse: 22 % (Motsvarar 1 850 300 personer)

Utveckling – Ganska eller mycket intresserade av Elitloppet
2014: 14 %
2015: 15 %
2016: 18 %
2017: 20 %
2018: 23 %
2019: 22 %

Topp tre evenemang i Sverige med svar “mycket intresserad”.
Vasaloppet: 14 %
Finnkampen: 14 %
Elitloppet: 10 %

Fakta om Sportnavigatorn
Sportnavigatorn har genomförts via webbenkäter och omfattar 6 000 intervjuer av ett representativt urval av Sveriges befolkning (15 år och äldre). Intervjuerna har skett löpande under perioden april 2018 till mars 2019 med 500 intervjuer per månad. Utfallet har sedan jämförts med tidigare års resultat. Undersökningsinstitutet Ipsos har genomfört datainsamlingen på uppdrag av Upplevelseinsitutet.

Kanal 75