Månprinsen sekunden över världsrekordet

,

Världsrekordet för kallblod står sig.
Gunnar Melander gjorde ett försök på rekordet med Månprinsen A.M. på Åbytravet på lördagen men regn i kombination med ett kämpigt lopp blev i tuffaste laget.
– Han kändes helt fantastiskt fin i alla fall, sa Melander efter segern där tiden i mål noterades till 1.19,0 över 1640 meter.

Månprinsen A.M. efter segern i Åby Stora Kallblodspris. Gunnar Melander och Annamaria Öberg vid hästens sida.


Åby Stora Pris-dagen i Mölndal rivstartade under lördagseftermiddagen med ett nyinstiftat kallblodslopp. Arrangörerna ville gärna att Järvsöfaks 13 år gamla världsrekord skulle slås och hade förberett därefter.
Endast sex hästar bjöds in till loppet och förutom de 200 000 kronor i förstapris utlovades en bonus om ytterligare 100 000 kronor om världsrekordet skulle slås.
Åby Stora Kallblodspris heter det nya loppet och Gunnar Melander var stor favorit med Månprinsen A.M. Det gick som det brukar kan man säga och den svenske kallblodskungen skulle återigen visa sig helt överlägsen.
– Banan var lite seg efter regn och vi hamnade en bit bak, så det var inte alldeles optimalt. Han var grym ändå i dag och jag kunde inte släppa på för fullt till slut för att inte riskera något. Han var så frisk att han höll på att krypa ur selen! skojade Gunnar Melander.

Tappade i starten
Järvsöfaks världsrekord på 17.9 från 2005 blir alltså kvar kvar i rekordrullorna. Åbys bana var inte den snabbaste efter skyfall och Månprinsen A.M. landade på 1.19,0 över de 1640 meterna.
Odd Herakles kom från seger i Norskt Mästerskap och tvingades ner till en tid runt 1.17,0 första 500 meterna för att försvara ledningen. Efter en sedvanlig tappstart av Månprinsen A.M. fick kallblodskungen kliva på i andraspår under slutrundan och redan 500 meter från mål hade Gunnar Melander förvissat sig om att ledarhästen var slagen.
I början av upploppet drogs bomullen för ovanlighetens skull ur Månprinsens öron och den i karriärens hundrade start för första gången barfotadansande kallblodskungen klev undan till seger.
– Nu fick göra lite grovjobb men han bara lämnade dem till slut. Han är lite är flegmatiskt första biten men sedan var han ju fantastiskt fin. Nu är det först och främst SM som gäller om 14 dagar och sedan får vi se. Sedan får vi trimma på i vinter och återkomma nästa år, sa Gunnar Melander om elvaåringen som på lördagen klev över åtta miljoner intjänat i karriären.

Fransk monté-kross
Åby Stora Montépris var ett annat större lopp som avgjordes under förmiddagen.
Det blev en ny uppvisning av Be Mine de Houelle som var stor favorit i loppet under offensiva jockeyn Marie Bacsich.
Under elitloppssöndagen i maj blev det ett världsrekord för duon
(1.09,8). I Åby Stora Montépris skrevs segertiden till 1.11,9 över 1640 meter med bilstart.
Flemming Jensen segrade i Stora Sprinterpriset med en kvarts miljon i förstapris. Segervane Slide So Easy ser ut att vara i toppform.
Uppvisning handlade det även om i Bertil Knutssons Minneslopp för ston. Johan Untersteiners Dear Friend ledde loppet från start till mål och såg obrukad ut när mållinjen skars.
– Det här är en riktig flygmaskin, sa Untersteiner om det femåriga stoet.

Mikael Wikner, Kanal 75