Malmqvist hoppas på Prix d’Amerique med Harpers-vinnaren

,

Eric the Eel spurtade sylvasst till seger i måndagens huvudlopp på Vincennes och tjänade nästan en halv miljon kronor. Tomas Malmqvist blev på kuppen förste svenske tränaren att vinna lopp under vintermeetinget i Paris den här säsongen. – Hästen har tjänat så mycket pengar nu att det inte är så himla mycket annat att gå på än att försöka komma med i Prix d’Amerique.

Skåningen Tomas Malmqvist har verksamheter i både Sverige och Frankrike och har som känt fina framgångar i båda länderna.
Danskfödde Eric the Eel i Malmqvists träning gör sällan aldrig ett dåligt lopp. På måndagen fyllde han på med en seger i Prix du Languedoc över 2850 meter i Paris. Segertiden skrevs till 1.12,2/2850 meter.
Franck Nivard styrde ner på innerspår med Eric the Eel och mådde gott av att tempot var högt uppskruvat. Kilometern till mål började Nivard leta sig utåt och Eric the Eel gick mycket snabbt i den sista kurvan och spurtade ner favoriten Gamay de l’Iton i god tid före mål.
Segerpremien låg på runt 470 000 kronor och den Tomas Malmqvist-tränade hästen har nu 6,2 miljoner kronor på bankboken. Sjuåringen är anmäld till söndagens första kvalificeringslopp inför Prix d’Amerique i slutet av januari, Prix de Bretagne.
– Han var bra i dag men vi måste trots allt ta oss en funderare om han ska vara med där. Det kan komma lite för tätt in på. Men om det inte blir på söndag provar vi säkerligen lite längre fram, säger Tomas Malmqvist i telefon någon timme efter storsegern.
Prix de Bretagne är det första B-loppet under vintermeetinget och åtföljs av ytterligare tre. En plats bland de tre första i något av de loppen ger en plats i vinterns stora slag sista söndagen i januari.

Överraskades på Solvalla
Tomas Malmqvist har alltid gillat Eric the Eel som han menar sällan eller aldrig gör bort sig. Ändå blev även tränaren överraskad när den danskfödde och danskägde hästen kunde slå till med seger i Harper Hanovers lopp på Solvalla i maj.
– Han går ju bra precis hela tiden. Ändå blir man ju överraskad av en sådan stor seger. Kanske blandar man in känslor också när jag säger att Harper Hanovers lopp kanske är hans bästa insats så här långt? Men när han vann på Solvalla traskade han ändå i tredjespår sista 1200 meterna mot väldigt bra hästar, säger Jägersrotränaren.
Sättet hästen vann på på måndagen i Paris vittnar om utveckling.
– Även om det var ett bra lopp åt honom i högt tempo så fick han ändå springa i ingenmansland och jobba ett tag. Sedan gick han 1.12,2 och det är en bra tid över den långa distansen med volt, mycket bra.