Mikael Rosenquist/TR Bild.

Magnus A Djuse rekordung tusenklubbare

,

Tre år före någon annan.
På tisdagen blev Magnus A Djuse den yngste svenske kusken genom tiderna att nå 1 000 segrar i sulkyn.
– Det har gått väldigt fort, konstaterade rekordmannen efter bedriften.

Mikael Rosenquist/TR Bild.


Gösta Nordin var först 1956.
Sedan dess har drygt 100 svensklicensierade körsvenner tagit steget in i “Tusenklubben”.
Men ingen har gjort det så snabbt som Magnus A Djuse.
På tisdagen blev 23-åringen från Brunflo historisk genom att nå milstolpen i så unga år.
Han tog rekordet från Björn Goop som var 26 år och fyra månader då han nådde fyrsiffrigt bakom Tex Dynamite på Solvalla 5 mars 2003. Denne hade i sin tur detroniserat Erik Adielsson som var ett par månader äldre medan Jim Frick är den fjärde svensk att nå 1 000 segrar innan fyllda 30.
– Det har till och med gått snabbt de sista dagarna. Jag tyckte kanske inte jag hade någon superchans, men de två jag vann med var riktigt fina. Lite överraskande att det kom idag, konstaterade Djuse sedan han först satt dit Riser Ås och sedan jubilerat bakom Global Bookmaker – båda tränade av storebror Mattias.
– Den här hästen är en skön kille som varit med i det stallet länge och gjort otroligt många bra lopp, även om han inte vunnit så ofta. Idag var det hans tur och han var nog chockad att det gick så sakta första varvet, sedan kunde han dra på i sin fart. Han kanske visste vad som stod på spel, hästar är smartare än man tror, berättade Magnus A Djuse sedan Global Bookmaker gasat ifrån sina konkurrenter och låtit sin kusk njuta av stunden i ensamt majestät.

Fyra miljonsegrar
Magnus A Djuse är den yngste av fyra bröder som alla fortsätter att sätta stora avtryck inom svensk travsport. Han tog sin första sulkyseger som nybliven 16-åring med Jeriko Vind på Solänget 26 maj 2016 och deklarerade redan i den segerintervjun att “det är bara det här som gäller för mig”.
Under sin gymnasieutbildning på Wången klargjorde han sin målsättning att inte bli tränare utan istället försörja sig som “catchdriver” direkt efter avslutad skolgång.
En åtråvärd position inom travsporten som brukar kräva många års hårt arbete i stallmiljö för att nå, men Djuse visade omgående sällsynt talang för att köra häst och har etablerat sig som en av landets absolut mest framgångsrika lånekuskar på rekordtid.
I fjol röstades han fram till “Årets kusk” efter 255 segrar och 32 miljoner kronor inkört, siffror han är på god väg att putsa i år.
Bland de 1 000 segrarna finns fyra miljonlopp. Det första kom med Aetos Kronos i Jubileumspokalen på Solvalla 2021. De övriga har kommit i år, bakom Stoletheshow i Finlandia Ajo, Eric the Eel i Harper Hanovers lopp under elitloppshelgen samt för bara några dagar sedan då han spårade hem Sprintermästaren på Halmstad bakom Hustle Rain.
Den största skrällen hittills kom med Vertigo Knekten till 79 gånger pengarna på Solvalla 30 mars i fjol.

Robin Johansson, Kanal 75