Ludde har ny favorit i Svensk Uppfödningslöpning

,

På tisdagskvällen kördes de två första uttagningsloppen till Svensk Uppfödningslöpning på Jägersro.
Förhandsfavoriten Smokin Joe övertygade vid en lätt seger för Lutfi Kolgjini.
– Han känns ju helt grym, berömde Ludde som har vunnit Svensk Uppfödningslöpning sju gånger tidigare som tränare.

LARS JAKOBSSON. För fri publicering tom 2017-11-21.


Lördagen den 2 december körs finalen av landets största tvååringlopp, Svensk Uppfödningslöpning, med 700 000 kronor till vinnaren.
Lutfi Kolgjini har vunnit loppet hela sju gånger tidigare, bland annat med stjärnor som Revenue, Raja Mirchi, Hövding Lavec, Micro Mesh med flera.
Nu tränar han favoriten inför årets upplaga, Smokin Joe. Det tvååriga jättelöftet tog sin tredje seger i karriärens femte start när han lekande lätt vann sitt uttagningslopp. Han öppnade bra bakom startbilen och tog ledningen in i första kurvan. Via 1.14,2 första femhundra och 1.16,2 första varvet hade hästen inga problem att glida ifrån till en lätt seger. Segertiden skrevs till 1.15,1 över distansen 1640 meter med bilstart.
– Han känns ju helt grym men är lite strulig med munnen när man måste hålla i honom när man ska upp till bilen. Ändå har jag mjuka grejer i munnen på honom. Vi får laborera lite med det, sa Lutfi Kolgjini.
– Jag försökte att köra ett snällt lopp med honom och spara inför finalen. Det är sällan man kör en så ung och målinriktad häst, det är en grym känsla. Det känns som att han inte bara är en tidig tvååring utan att han även kommer att utvecklas, fortsatte Ludde när han fick frågan om jämförelse med tidigare unghäststjärnor och vinnare av Svensk Uppfödningslöpning.
Det var annars ett galoppfyllt lopp med endast sju hästar. Tvåa blev Filur Sisu och trea Teton Lindyman, som därmed också är klara för finalen.

Önas Nougat vann andra försöket
I det andra uttagningsloppet gick det undan värre inledningsvis. Önas Nougat öppnade snabbt till ledningen men fick press av utvändige Devil Sound innan den sistnämndes backades ner i rygg på ledaren i första kurvan. Första femhundra metrarna travades efter 1.10,2 och då körde Christoffer Eriksson mot ledningen med favoriten Ajabaja som tog över dryga varvet från mål. Hon drog sedan undan i flera längders ledning och öppnade första varvet på mycket snabba 1.11,3. Krafterna tröt in på upploppet samtidigt som hästen inte fick aktionen att stämma. Önas Nougat fick fritt spelrum ifrån rygg på ledaren och spurtade till en lätt seger för sin tränare Per Nordström. Tvåa blev Devil Sound och plusbetyg till båda dessa hästar som var med i den tuffa körningen från början. Tredjeplatsen togs av favoriten Ajabaja som därmed också är klar för finalen. Segertiden blev 1.13,7 över distansen 1640 meter med bilstart.
– Jag hade tänkt att backa lite från början men han är ju kvick och ville pipa iväg. Sedan ville jag släppa till Christoffers häst eftersom det hade gått undan. Han avgjorde på ett bra sätt och det var inte slutsålt i mål, sa Per Nordström som därmed kvalade in två hästar av två möjliga till finalen i Svensk Uppfödningslöpning. Han var ju även tvåa med Filur Sisu bakom Smokin Joe i det första uttagningsloppet.
– Det är två jättefina tvååringar och jag kommer själv att köra Önas Nougat och Peter Ingves kör Filur Sisu.

Härlig comeback av topphästar
I det inledande snabbloppet i V64-inledningen fick vi se två stjärnor göra comeback. Det blev också en mycket fin återkomst för både Takethem, som vann loppet, och för tvåan i mål Spartan Kronos. Båda topphästarna bjöd på en härlig duell över upploppet och Takethem försvarade sig från ledningen och vann på tiden 1.13,4 över distansen 2140 meter med bilstart. Spartan Kronos gjorde det mycket bra som tvåa och avslutade 1.11,5 sista varvet då han klev fram utvändigt om ledaren under slutrundan och gav vinnaren en rejäl match.
– Det är alltid skoj när de kommer tillbaka och jag hoppas att det ser bra ut i morgon, men det tror jag. Det är en fantastisk liten krigare. Han har kanske inte den allra bästa tekniken men han har bra hjärta och lungor, berömde tränaren och segerkusken Steen Juul.
Takethem var med i Elitloppet tidigare i år och tog nu sin första årsseger. Han hade inför det här loppet inte startat sedan den 2 juli medan Spartan Kronos gjorde comeback efter över ett års frånvaro på grund av en skada.

Michael Carlsson, Kanal 75