Lionel blev Redéns andra häst i Prix d’Amerique

,

Daniel Redén kvalade på söndagen in häst nummer två till Prix d’Amerique.
Solvallatränaren managerar norske Lionel i Frankrike som var positiv tvåa i söndagens Prix du Bourbonnais efter franske travkungen Bold Eagle.
Call Me Keeper däremot gjorde bort sig med galopp.

Tack för god match. Rödklädde Franck Nivard skakar hand med Lionels kusk Matthieu Abrivard efter Bold Eagles söndagsseger.


Prix du Bourbonnais – söndagens stora drabbning på Vincennes i Paris – är det andra “B-loppet” av fyra inför vinterns stora travhändelse Prix d’Amerique.
Fjolårsvinnaren Bold Eagle var brakfavorit till segern (15 för10) och Franck Nivard gjorde heller inga misstag. Bold Eagle lyftes direkt fram i tredjespår i det 2850 meter långa loppet och när positionerna var intagna satt favoriten perfekt till i tredjeparet utvändigt.
Bold Eagle hade norske Lionel framför sig och tog rygg på denne genom den sista kurvan och speedade omedelbart till sig några längders försprång när Franck Nivard begärde det lilla extra av hästen i början av upploppet.
En säkrad plats i Prix d’Amerique låg inom räckhåll för de tre första hästarna i mål och andraplatsen belades av norske Lionel med Matthieu Abrivard i sulkyn.
Lionel delägs av norske tränaren Göran Antonsen som inlett ett samarbete med Daniel Redén vars team tränat hästen ute på Grosbois i vinter.

Peakar till stora loppet?
Efter genomgången tränarkurs har den proffsige amatören Daniel Redén sedan en tid kunnat kalla sig professionell tränare.
– Nu när jag blivit proffs kommer Lionel att gå över på min träningslista. Han var mycket bra i dag och efter att bara haft ett lopp i kroppen kändes det som att han vaknade till ordentligt nu. Jag har på känn att Lionel kommer att “peaka” runt Prix d’Amerique och göra riktigt bra ifrån sig, sa Daniel Redén en stund efter loppet.
Daniel Redén har redan kvalat in Propulsion till vinterns stora slag på Vincennes i Paris efter andraplatsen i Prix de Bretagne för två veckor sedan. Nu fyller han alltså på med Lionel.

Drog fram storfavoriten
I loppet tog Matthieu Abrivard rygg på Bold Eagle med Lionel när denne förbättrade sina positioner i inledningsskedet. Positionen blev andrapar utvändigt efter en bit och genom den sista kurvan var det alltså den norske hästen som fick göra grovjobbet i tredjespår.
Lionel var som väntat chanslös att freda sig mot övermakten men fullföljde starkt till andraplatsen i Prix du Bourbonnais en bit före de övriga.
Voltigeur de Myrt slank loss från fjärde invändigt, sköt till våldsamt och ordnade tredjeplatsen på målfoto före Bird Parker som hade gjort grovjobbet utvändigt ledande Amiral Sacha.
Timoko med Björn Goop i sulkyn kunde inte utmana trots ett lopp i ledarens rygg och belade femteplatsen.

Call Me Keeper diskad
Daniel Redéns stall var även ute efter en plats i Prix d’Amerique med Call Me Keeper. Örjan Kihlström fick dock en galopperande häst I händerna kort efter start.
Call Me Keeper diskvalificerades.
– Vi chansade och satte på honom ett helstängt huvudlag i dag och det klarade han inte. Han blev helt enkelt för pigg och hoppade efter några meter bara. Hästen såg fin ut efter galoppen när han sprang med där bakom så det är inget att säga om.Vi kollar upp honom i morgon och det kommer nya lopp, sa Daniel Redén.
Bold Eagle sprängde mållinjen med som synes gott om krafter sparade. Segertiden i Prix du Bourbonnais skrevs till 1.12,7 över 2 850 meter.

Mikael Wikner, Kanal 75