En proffskarriär väntar om hörnet för 28-åriga Sandra Eriksson.
Troligen hoppar hon på tränarkursen i höst och plockar i så fall ut licensen hemma i Boden där hon redan varit kuskchampion en gång.

Framgångsrik som kusk – nu vill Sandra Eriksson bli travtränare.


2014, 2015 och 2016 var tre framgångsrika år för Sandra Eriksson. Hon blev då i rask takt kuskchampion på Skellefteåtravet två år i rad innan hon 2016 även slog till med att bli champion hemma på Bodentravet.
Framgångarna har fortsatt bland annat med en filial i Eskilstuna med före detta sambon Petter Lundberg och segrar i bland annat V75.
2018 började bra med en triumf i loppet “V75 Lärlingschampion” på Solvalla tillsammans med Björn Goop-tränade Farouk B.R.
De tre senaste åren har hon legat stadigt runt två och en halv miljon kronor i inkörda pengar.
– Jag körde säkert hundra lopp färre i fjol men vann några större segrar så det blev ett riktigt bra snitt per start. Så även om man alltid vill vinna mera måste jag vara riktigt nöjd med året, säger Sandra Eriksson.
Petter Lundberg och Sandra Eriksson fick mycket uppmärksamhet som ett framgångsrikt par i travbranschen. Efter separationen har Sandra Eriksson flyttat hem till gården som ligger dryga kilometern från travbanan i Boden. Lundberg satsar på att etablera sig som tränare i Eskilstuna.
– Jag och Petter har ett fortsatt bra samarbete med hästarna, så det fungerar bra, säger hon.

“Tycker jag har fina möjligheter”
Med en nybyggd hästgård i Boden och etablerade kontakter i branschen vill hon nu satsa på att bli professionell travtränare. Troligen hoppar hon på kursen på Wången i höst.
– Åtminstone som det ser ut. Planen är i alla fall att jag ska gå kursen och ta ut licensen. Det är mer för att det är praktiskt med en proffslicens. Annars har jag väl aldrig funderat så mycket på att bli proffs tidigare. Nu känner jag för att stå på egna ben och tycker att jag har fina möjligheter. Det enda som saknas är väl i princip licensen då, säger Sandra.

Behöver avlastning
Om hon fått bestämma hade hon redan kunnat kalla sig professionell.
– Jag ville gå kursen redan i höstas men eftersom jag har ett helt stall här med hästar som jag måste sköta blev det aldrig av. Måste helt enkelt ha tag i någon som hjälper mig med hästarna den tiden jag är borta. Men i höst ser det ut som att det kommer att kunna ordna sig med den saken, säger Sandra Eriksson.

“Hoppas hon satsar”
Bodens travbanechef David Zimmer ser förstås gärna att Sandra blir proffs på banan. I så fall blir hon banans tredje kvinnliga tränare i slutet av året.
I Norrbotten finns ju sedan tidigare Gunnel Fredriksson och Hanna Olofsson, den senare Fredrikssons dotter som nyligen blev tränarchampion på hemmabanan för andra året i följd.
– Sandra är ju född till det här. Så om jag får tycka någonting så säger jag att det är självklart att hon ska bli egen tränare. Sandra har ju visat att hon är bra med hästarna och är ju också så pass bra och etablerad att det inte borde vara någon diskussion. Det handlar om en naturbegåvning som vi nu hoppas tar steget fullt ut och satsar, säger David Zimmer.

Mikael Wikner, Kanal 75

Publicerad januari 9, 2019 18:21 via Kanal75

Dagens tävlingar