Lisa Skogh fick vara med om många äventyr med Maharajah.

Kungens besök på Solvalla tidigareläggs

,

Förra gången 17-årige Maharajah besökte Solvalla trodde han att det skulle tävlas.
På onsdag i samband med storloppsdagen med Jubileumspokalen får den gamle Prix d’Amerique-vinnaren kolla omgivningarna lite tidigare under tävlingskvällen tillsammans med sin gamla skötare Lisa Skogh.
– Det går nog aldrig ur det där att tagga upp inför lopp – det var så länge sedan han tävlade och han blir verkligen peppad när han väl får komma ut lite.

Lisa Skogh fick vara med om många äventyr med Maharajah.


Maharajah var kung i travvärlden och har fortsatt på den inslagna vägen med rekordsiffror även efter tävlingskarriären som en av de största avelsuccéerna genom tiderna.
På onsdag ska den gamle Prix d’Amerique-vinnaren visas upp på hemmabanan Solvalla i samband med storloppskvällen med Jubileumspokalen.
Men det blir en tidig entré den här gången.
Redan efter ponnyloppet under eftermiddagen – vid pass klockan 16.40
– är det meningen att den 17-årige stjärnan ska få beträda banan tillsammans med sin gamla skötare Lisa Skogh.
Några ärevarv inför den tidiga travpubliken.
– Han kommer att gilla det. Det var länge sedan han tävlade nu så det är klart att han kommer att bli lite på tårna. Banan är ju hans tävlingsmiljö. Marre är helt enkelt van att han ska tävla när han kommer på en bana, säger Lisa Skogh.
När Örjan Kihlström skulle firas som en av finalisterna i Jerringpriset för 2014 års bragd i Prix d’Amerique fick Maharajah följa med till festligheterna i Globen och stå i en box lite avsides i kulisserna under kvällen.
Mötet med Globen bekom dock inte hästen. Avtackningen av Maharajah på Solvalla under elitloppshelgen 2015 tillsammans med tränaren Stefan Hultman, skötaren Lisa Skogh och kusken Örjan Kihlström blev också minnesvärd.
I november i fjol fick man dock avbryta ett besök på Solvalla tidigare än planerat.
Upplägget var då att Maharajah skulle stå i sin hästbuss på publikplats och möta publiken.
– Han stod på bussen den gången och såg ingenting och varvade upp. Det var inte riktigt bra. Nu ska han få gå på banan innan tävlingarna vilket är lugnare, säger Lisa Skogh.

“Ser honom varje dag”
Maharajah kommer till Solvalla tidigt på onsdagen och får en stund tillsammans med Lisa Skogh.
Den dagliga skötseln av hästen är det nämligen andra som tagit över sedan en tid. I januari blev Lisa Skogh proffstränare efter tolv år som hästskötare på stuteri Menhammar.
– Men jag har stallet på Yttersta och ser honom nere på stuteriet dagligen där han står i sin hage. Jag är inte nere och hälsar på honom varje dag men ser honom i varje fall. Han kommer alltid fram när jag hälsar på och ibland gnäggar han lite också för att visa att han är godissugen, säger hon.
Maharajah var under några säsonger en av världens bästa hästar och sköttes från femåringssäsongen av Lisa Skogh som anställdes då den första skötaren Malin Wrigmar blev gravid och slutade i stall Stefan Hultman.
Lisa Skogh driver i dag en egen rörelse med 14 hästar på träningslistan.
– Vi har fem hästar med Maharajah som pappa och ett par tvååringar efter Marre som är jättefina. De har inte gjort så mycket ännu men de tränar väldigt bra så visst hoppas jag på att det blir hästarna som tar över sedan, säger Lisa Skogh.

Mikael Wikner, Kanal 75