Kriteriet flyttas till lördag

,

Kriteriesöndagen är ett minne blott.
Nästa år kommer Sveriges största treåringslopp att avgöras på en lördag.
– Jag har väldigt svårt att se något negativt med att vi flyttar det till lördagen. Förhoppningsvis får vi också mer publik som kan hylla dessa fantastiska hästar, säger Solvallas vd Jörgen Forsberg i en podcast.

Solvallas vd Jörgen Forsberg Maria Holmén/TR Bild.


Det är i Solvallas egen podcast med banans tre ledargestalter Jörgen Forsberg, Anders Malmrot och Markus Myron, som man berättar om förändringen till nästa år.
Svenskt Travkriterium har körts i obruten följd sedan 1927.
Tiden på året har varierat något, men en sak har varit oförändrad – loppet har alltid avgjorts på en söndag.
Nu är det slut med det.
I podcasten avslöjar Solvallas ledning att man framöver kommer att köra landets två största treåringslopp, Svenskt Travkriterium och Svenskt Travoaks, på lördagar. Närmast 26 september.
Solvallas vd Jörgen Forsberg förklarar hur man resonerat:
– Vi har ett jädra tryck på lördagen, så det blir per automatik lite avslaget på söndagen. Publiken är en del i det hela, men minst lika mycket om inte mer är det för kretsen kring respektive häst.
– Dessa 24 ekipage har ett gäng ägare och ett gäng uppfödare. Vi är övertygade om att upplevelsen för de här människorna runt hästarna kommer att bli avsevärt mycket bättre på lördagen. Förhoppningsvis får vi också mer publik som kan hylla dessa fantastiska hästar.
– Och jag tror heller inte att vi tappar speciellt mycket på söndagen. Våra traventusiaster kommer att ta sig hit på söndagen eftersom vi kommer att ha fantastiska tävlingar även då.
I och med Premiechansen finns det inget travlopp i landet som har större prispott än Svenskt Travkriterium. Söndagens vinnare Power belönades med fyra miljoner kronor och totalt delades åtta miljoner kronor ut i prispengar, det tangerat högsta i ett svenskt travlopp genom tiderna.

Robin Johansson, Kanal 75