Kontio: “Nästa år springer hon en 1.08-tid”

,

Sveriges bästa sto kan vara en italienska.
Timo Nurmos Une Etoile Gar glänste vid tredje raka segern i sitt nya hemland.
– Nästa år springer hon en 1.08-tid, proklamerade körande Jorma Kontio efter triumfen i stoeliten på Solvalla på tisdagskvällen.

Lars Jakobsson/TR Bild.


En ny potentiell travdrottning har presenterat sig för den svenska travpubliken under hösten.
Une Etoile Gar gjorde på tisdagskvällen sin femte start för Timo Nurmos och bekräftade vad hon visat i två raka segrar – att hon besitter fartresurser långt utöver det normala.
Att loppet utvecklade sig på bästa tänkbara sätt från bakspår fråntar inte hästen intrycket då hon, efter att ha bidat sin tid i andra par utvändigt i stenhårt tempo, sprintade förbi motståndet i förkrossande stil på för årstiden strålande 1.11,2/2 140 meter autostart.
– Hästen är jättefin att köra och vann mycket enkelt. Nästa år springer hon en 1.08-tid, det sa jag till Timo redan efter förra starten, förklarade Nordens mestvinnande kusk Jorma Kontio, som ytterst sällan tar sådana superlativer i sin mun.

Beröm för underlaget
Segertiden var också en bekräftelse på att det nya banmaterial som smyckade Solvalla denna kväll kommit för att stanna.
Nationalarenan har fått utstå brutal kritik för sitt underlag de senaste månaderna, i synnerhet i samband med regn. Något sådant föll inte denna tävlingskväll, men det samlade intrycket av det nya ytlagret verkade ändå mer än positivt.
– Materialet vi har haft har varit så dåligt, men nu har vi äntligen hittat något vi tror på, förklarade banmästare Marcus Stjernström inför tävlingarna.
Björn Goop gav sin syn sedan han satt punkt för V64-omgången bakom Timo Nurmos-tränade Linus Boy:
– En jätteförbättring. Det är stor skillnad, det känns på hästarna också, det biter bättre för dem och de blir inte alls lika slitna efteråt. Ett bra initiativ, konstaterade Goop efter en fantomspurt som såg till att ett vinnande V64-system, inlämnat i Norge, belönades med 1 994 631 kronor.

Robin Johansson, Kanal 75