Kolgjini har hästen att slå i Stochampionatet

,

Favoriter föll och favoriter höll.
Kvalen till Stochampionatet bjöd på mycket dramatik och när krutröken skingrats hade Lutfi Kolgjini kvalat in två finalister där Pasithea Face var den som imponerade mest.
– Som hon kändes är hon hästen att slå i finalen, sa Jägersrokusken.

Stochampionatet är det finaste loppet för de fyraåriga stona – ett kraftprov över derbydistansen 2 640 meter autostart och ett förstapris på en miljon kronor.
Fredagen bjöd på sex uttagningslopp på Axevalla och inledningsvis fick publiken se två tunga favoritfall. Först försvann Spoil Me och sedan även Tunika.
Oaks-vinnaren Spoil Me blev trött efter att fått en het Bacio utvändigt om sig i ledningen och Bacio, som senast var tvåa i Stosprintern, kroknade också. Istället gick segern till formkusken Christoffer Eriksson och 26-oddsaren Kryssa Futura.
Tunika kom in på upploppet i ledningen men blev hårt ansatt av Galactica som var starkast. Tunika kämpade också bra men blev snuvad i sista stegen av Swish Lane.
Galactica tränas av Eskilstuna-amatören Malin Bergström och kördes av Lars-Åke Söderholm

Byter taktik till finalen
I tredje uttagningsloppet stumnade favoriten Princess Face mitt på upploppet och var slagen 50 meter före mål, men segern räddades då skrällen Cerveza galopperade kort före mål.
– Jag fick henne aldrig riktigt lugn, det var inte bra och hon lät även lite i halsen. Nu har vi lite att grunna på…vi får nog låta henne gå bakifrån nästa söndag, sa Lutfi Kolgjini.
Lutfi Kolgjini var kvällens man och vann ytterligare ett uttagningslopp då han dominerade det sjätte och sista loppet i spets med favoriten Pasithea Face.
– Jag körde till…hon var favorit och i egenskap av favorit brukar de får ledningen. Jag har siktat på att ha henne i absolut toppform till just Stochampionatet. Som hon kändes är hon hästen att slå i finalen, sa Lutfi Kolgjini som dessutom hade tur och fick välja spår först till sina båda finalister.

Bekvämt för In Toto Sund
En annan favorit som höll var In Toto Sund som fick en bekväm resa sedan Örjan Kihlström styrt till ledningen knappa två varv från mål i det fjärde uttagningsloppet.
I femte uttagningsloppet hade favoriten Caresse marginalerna på sin sida på målfotot och tog en finalplats. Vann loppet gjorde Darling Hornline som fick luckan och spurtade vasst tillsammans med Per Nordström.

Startlista
Stochampionatet
2 640 meter autostart
1) Princess Face (Lutfi Kolgjini)
2) Pasithea Face (Lutfi Kolgjini)
3) Galactica (Malin Bergström)
4) In Toto Sund (Daniel Redén)
5) Going Diablo (Peter Untersteiner)
6) Majett (Carl-Otto Göransson)
7) Caresse (Björn Goop)
8) Tro Lo Lo (Emelie Persson)
9) Darling Hornline (Per Nordström)
10) Kryssa Futura (Tomas Malmqvist)
11) Youlo (Catharina Johansson)
12) Swish Lane (Peter Untersteiner)
Förstapris: 1 000 000 kronor

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75