Kan Nuncio få “Tarzan” på galahumör?

,

Traktorn drar – och hästarna.
Stefan “Tarzan” Melander ger ändå ett halvt löfte om att lämna gården på fredagen för travets stora fest ? Hästgalan i Stockholm.
Världsstjärnan Nuncio ? Nunne kallad ? är stor favorit till titeln “Årets häst”.
– Jag tar inte ut något i förskott även om jag innerst inne tycker att han är värd det där priset, säger Melander.

2001 fick Scarlet Knight priset, 2010 blev Iceland Årets Häst i Sverige efter segern i Elitloppet.
Stefan “Tarzan” Melander och sambon/kollegan Catarina Lundström
har huset fullt av pokaler och vinnartavlor
efter de gamla stjärnorna – och i stallet finns nya stjärnhästar.
USA-födde Nuncio är sex år i år och har redan samlat ihop till en egen prishörna bara på de två säsongerna han varit i Sverige.
På Hästgalan fredag kväll på Stockholm Waterfront kan det bli ytterligare en tung pjäs att ställa i samlingen – den för Årets häst 2016.
Det är en vanlig tisdag i Enköping med “upp och ner-väder” när Kanal 75 kommer på besök. Stefan Melander har ont i ryggen och har tid för massage på eftermiddagen. Fotografen ska ha sina bilder men det måste gå undan lite mellan harv och massagebänk.
– Alltså det här vädret. Vi har Sveriges sämsta här, det är upp och ner som en berg- och dalbana. Det var sju minus i morse och då harvade jag så att vi i alla fall kunde ut och köra, säger Melander.

Nuncio får bestämma
I ett försök att retas kallade Lutfi Kolgjini Melander för “traktorföraren från Enköping” i veckans krönika i Expressen. Jägersrotränaren skrev något om att Melander inte fick vara för säker med Nuncio inför Elitloppet i maj där det är meningen att dubble Prix d’Amerique-vinnaren Bold Eagle ska stå för motståndet.
Men kaxig är det minsta Stefan Melander är med sin Nuncio just nu. Inte mitt i vintern då vädergudarna rår.
Annars vet han vad han har i tömmarna, en häst som snart inte behöver bevisa mer.
– Men det är klart att vi ska slå fransmännen. Nej, jag skojar bara. Så lätt är det inte. Hästen känns jättefin i alla fall. Jag önskar bara att man kunde vara säker från dag till dag på vädret.
När man bedriver en travtränarrörelse är arbetspassen för hästarna just träningsbanan. Vi har jättefina hästar i stallet. En hög procent av de “vanliga hästarna” springer i klunga och behöver inte jobbas med lika mycket. Många av undantagshästarna – de verkliga stjärnorna – kräver så mycket mer och har sina egenheter och måste få bestämma, säger han.

Inte alls löjlig…
Nuncio har fått vara ute för vagn under morgonen och skötaren Catarina Lundström ryktar och fixar till stjärnan inför fotograferingen.
Skuggan på stallväggen skrämmer. Nuncio ryggar åt sin egen uppenbarelse när fotografen ska ta sina bilder.
– Han kan vara lite löjlig ibland, säger Cattis.
Stefan tar hästen i försvar.
– Nej, löjlig tycker jag tycket faktiskt inte att han är.

Lasse exemplarisk
Det daddas lite extra med just Nuncio. Enligt Stefan är omsorgen inte någon VIP-behandling för stallets bästa häst. Sexåringen är speciell bara. Den mest speciella häst Solvallatränaren haft, åtminstone när det kommer till det dagliga.
Att åka till Frankrike och träna inför Prix d’Amerique var i alla fall uteslutet förra säsongen. Melander har provat det förr med Scarlet Knight och det slutade med “katastrof” som han säger.
Han vill ta det hemmavid och försöka parera alla toppar och dalar i vädret med hjälp av traktorn.
– Jag har haft Scarlet Knight och Gigant Neo som också var jävligt speciella hästar just i träningen. Men Nuncio är nog den som är allra värst av de jag haft. Ta Uncle Lasse till exempel. Lasse är så underbar att träna. När man kör honom på rakan springer han spikrakt…ungefär tvärtemot vad Nuncio gör.
Nuncio har så mycket annat för sig, springer och galopperar och har mera divafasoner för sig. Det där med att han vill galoppera är inte så vanligt med hästar och han har mycket sånt för sig just för tillfället.

Favorit till Årets häst
Landets travjournalister utser samtliga vinnare på Hästgalan. Journalisternas sista dag att skicka in sina röster var för snart två veckor sedan.
Svenska folket får hjälpa till med en kategori – Årets Häst – och där pågår röstningen till klockan sju på fredag kväll. SHK bestämmer 50 procent och “folket” övriga 50 procent. Övriga hästar som är aktuella för titeln är Readly Express (Timo Nurmos), Propulsion (Daniel Redén) och Coin Perdu (Svante Båth).
Nuncio är favoriten. Paret Stefan Melander och Catarina Lundströms jänkare vann Elitloppet och fyra andra miljonlopp 2016 och gick också obesegrad genom säsongen med 11 segrar på lika många starter.
– Men vinner han då? Det spelar ju ingen roll vad vi tycker. Nu ska det ju röstas och det vet man aldrig hur det blir. Men det vore ett fint kvitto om han vann. Men också…han är väl nästan värd det. Jag vet inte om det finns någon häst i travhistorien som varit obesegrad under ett år med så många starter i världseliten. Jag tror faktiskt inte det, säger Stefan Melander.
Catarina Lundström och delar av personalen ska gå på galan och operation övertalning har startat för att få med sig Tarzan.
– Det är aldrig säkert när det gäller mig. Jag är inte så mycket för sånt där, jag ser framåt i stället. Men det troliga är att jag går på galan.
Det finns ingen som Nuncio. Det finns ingen som hans tränare heller.

Mikael Wikner, Kanal 75