Kallblodsikonen tackar för sig

,

Norske kallblodfantomen Tekno Odin slutar tävla.
– Jag har levt drömmen fullt ut i sex år, men nu är det slut, sa hästens ägare Elfinn Edvartsen till Kanal 75 efter Unionskampen på lördagen.

Efter 122 starter, 72 segrar, två världsrekord och 10,7 miljoner kronor insprunget lägger Tekno Odin tävlingsskorna på hyllan.
– Han har ingenting mer att bevisa. Både jag och Janne (tränaren Jan-Olov Persson) är eniga. Det här är en hedershäst som har andra saker att ta sig an, sa Elfinn Edvartsen och syftade på avelsarbete.
Tekno Odin har tränats och körts av Öystein Tjomsland genom nästan hela sin karriär. På meritlistan sticker segrar i norska kriteriet, svenska och norska derbyt, Elitkampen och två fullträffar i Unionskampen ut. Två gånger har han slagit legendariske kallblodskungen Järvsöfaks världsrekord. Vid segern i Unionskampen 2016 satte Tekno Odin världsrekordet 1.19,1 över 2
140 meter med autostart. Året innan sprang han världsrekord över kort distans med voltstart – 1.20,2.

“Ingenting mer att bevisa”
På senare år har hästen dragits med skadebekymmer och i somras flyttades han till Jan-Olov Persson för att kunna simtränas. Efter debutseger för sin nye tränare tillhörde han favoriterna i Unionskampen på lördagen men där kunde han inte göra sig själv rättvisa och körande Örjan Kihlström tog hästen ur loppet på sista bortre långsidan.
– Tack till Örjan för att han tog honom ur loppet! Den här hästen har ingenting mer att bevisa. Jag har levt drömmen som alla som håller på med kallblod i Sverige och Norge har. Nu hoppas jag att han kan glädja många med nästa generation. Vilken resa vi har haft alltså, sa en rörd ägare till Kanal 75 efter loppet.
Tekno Odin har redan visat sig lämna högklassiga avkommor. Fyraårige Tekno Eld har vunnit svenska kriteriet samt både svenskt och norskt derby. Lillbrorsan Eld Rask ståtar med segrar i både svenska och norska kriteriet.

Ola Johansson, Kanal 75