Kajsa lägger på ett kol mot 1000

,

Kajsa Frick säger att det gått trögt med segerskördandet på slutet. Men någon gång ska den komma den där hett eftertraktade triumfen så att hon verkligen blir den första kvinnan att vinna tusen segrar i Sverige. – Det är 32 segrar kvar och jag har sagt hela tiden att innan jag fyller 50 ska jag uppnå det stora målet. Nu måste jag lägga på ett kol!

Kvinnorna tar för sig mer och mer i travet men trots att man kan räkna upp en rad framstående kvinnliga kuskar har ingen nått drömgränsen 1000 segrar.
Kajsa Frick, 48 år i mars, är den som ska göra det i närtid. Ner till den kvinnliga kusktvåan är det långt.
Rättvikstränaren står på 968 segrar och tycker att hon just står…och stampar. I fjol vann hon 18 lopp, året dessförinnan 15. Åren 2021 och 2020 fick hon segerdefilera skapliga 27 gånger per år.
– Det är klart att det skulle vara speciellt att bli den första kvinnliga travkusken till tusen. Det är ju en mansdominerad sport vi håller på i. Samtidigt det görs ingen skillnad som det är i nästan alla andra idrottsgrenar på män och kvinnor. I travet tävlar både ung och gammal, kvinnor och män på lika villkor. Hästen gör jobbet! Men konkurrensen har blivit så mycket hårdare helt enkelt och det är stentufft att hävda sig mot duktiga catchdrivers, säger hon.

Från en stor travfamilj
Att jämföra sig med pappa Leif Witasp och morbror Jim Frick har hon aldrig gjort. Det hade gett dåligt självförtroende om något att mäta sig med två av sportens stora.
2003 plockade Kajsa Frick ut sin proffstränarlicens och har hela tiden drivit eget och kört sina egna hästar. I dag har hon 34 hästar på träningslistan.
Hon har hela sin verksamhet förlagd till travbanan i Rättvik. Systern Katrin Frick och pappa Leif som jobbar sig tillbaka efter en hjärnblödning, håller till hemma på gården i byn Nittsjö, Rättviks kommun.
– Jag har många unga hästar i stallet och några är bra tycker jag utan att kanske vara extra-extra. Med tanke på att vi inte har djuren som kostar multum tycker jag att vi har bra material att jobba med som kan tjäna sina pengar när de kommer ut, säger Kajsa.
Och lägger till:
– Ja, vi får kämpa på helt enkelt!

Första segern på 18-årsdagen
Förutom stora segrar med egna hästar är 1000 segrar som kusk drömmålet.
Den första kom med hästen Jenny Bar på hennes 18-årsdag på Östersundstravet.
– På den tiden skulle man ha fyllt 18 innan man fick köra och en granne hemma i Nittsjö där vi bor tränade den hästen. Jag vet att jag hade springspår och träffade väl helt okej och fick dödens. Satt sedan och kontrollerade fältet tyckte jag och det blev ganska enkelt. Det var fantastiskt att åka ända till Östersund på min 18-årsdag för att jag skulle få vinna, säger hon och skrattar.

Minnesvärt med Alberto Ray

Karriärmässigt är det flera segrar och hästar som betytt mycket för henne. En känslomässigt jättestor seger hon väljer att nämna är den med Alberto Ray hemma i Rättvik i augusti 2022. En seger i klass II på V75.
– En seger i V75 när allting stämde och med en häst som jag både fött upp och haft hand om hela vägen sedan dag ett. Det bara bubblar inom en då!
Kajsa Frick kör inte lika mycket lopp som förr och segrarna kommer inte tätt. Hon säger att hon drabbas av dåligt självförtroendet emellanåt. Att hon kan bli arg på sig själv ibland efter något lopp.
– Jag tycker att jag är en bra startkusk i voltstart, med springspår och så brukar faktiskt vara bra på det. Men det har ju blivit med åren att jag kört för snällt. Inte så att man ställer på i spåren utan kanske tänker lite extra och så försvinner chansen. Lite mer jävlar anamma som jag hade förr måste jag jobba fram igen. Tycker att jag jobbar för jäkla mycket emellanåt i verksamheten och på slutet har det varit liten utdelning. Men det är tur att man är tjurskallig, så det här ska gå.
Det är drygt två år till hon fyller 50.
– Jag har ju sagt hela tiden att innan jag fyller 50 så ska uppnå det stora målet. Hoppas att jag får vara frisk bara så ska vi fasen ta de där segrarna.