Just Believes baneman klar för VM-loppet

,

Just Believe charmade travpubliken i tre starter här uppe i norr.
Nu ska en ny australiensisk stjärntravare erövra världen.
Aldebaran Zeus åker till VM-loppet på Yonkers i USA.

Han besegrade Just Believe i dennes genrep inför Elitloppet.
Nu får snart sexårige Aldebaran Zeus chansen att visa upp sig på den internationella scenen som Australiens bidrag till MGM Yonkers International Trot – i Sverige kallat VM-loppet.
I ett pressutskick från banan berättar ägaren och uppfödaren Duncan McPherson om sina funderingar inför loppet där hästarna representerar sina hemländer och med över tio miljoner kronor i total prissumma är ett av världens högst doterade.
– Just Believes framgångar i Sverige visade att våra travare här i Australien kan hävda sig och världen ser nu på våra hästar med högre förväntningar. Sådana här möjligheter brukar inte uppenbara sig. Jag är överlycklig över inbjudan och alla var överens om att vi måste ta chansen, berättar McPherson.
Aldebaran Zeus imponerade stort då han lämnade Just Believe med två längder och travade sitt rekord 1.10,0/1 609 meter autostart i början av mars.
Efteråt har han visat sämre form i några starter i Nya Zeeland, men tränaren Brent Lilley verkar inte orolig för det, eller den extrema resan där hästen kommer att flygas via Hong Kong till Anchorage i Alaska, för att sedan åka vidare till Chicago för tio dagars karantän innan det bär av mot New York.
– Hästen har klarat att resa till Nya Zeeland utan några problem, så jag förväntar mig att han klarar flygresa och karantän också. Vi siktar på att ha honom i toppslag på tävlingsdagen, hälsar Lilley i pressutskicket från Yonkers.

Svensk mamma
Trots att han är uppfödd i Australien bär Aldebaran Zeus på internationella gener som son till den amerikanske avelsgiganten Muscle Hill och svenskfödda stoet Zoia Boko – en helsyster till avelshingsten Yield Boko som tränades av Timo Nurmos under en kort tävlingskarriär.
Född i oktober 2017 kommer Aldebaran Zeus “fylla år” 1 juli och således tävla i VM-loppet som sexåring.
Hästen har segrat i 18 av 48 starter och tjänat motsvarande knappt tre miljoner svenska kronor.
Sedan tidigare är danske derbyvinnaren Get A Wish klar för loppet som avgörs över distansen 2 011 meter autostart på MGM Yonkers Raceway 9 september.

Robin Johansson, Kanal 75