Joviality får en vinter i Frankrike

,

Sabine Kagebrant packar för en vinter i Frankrike med superstoet Joviality. Resan ner till träningsanläggningen Grosbois i Paris startar under måndagen. – Vi hoppas på ett lopp på Vincennes med henne redan i början av december om allt går bra och det stora målet vi satt upp är Criterium Continental på julafton, säger tränaren.

Joviality kom från USA och rörde om ordentligt bland ”killarna” i höstas då hon vann Svenskt Travderby på Jägersro som första sto på 22 år.
I Europaderbyts final blev galopp direkt bakom startbilen med diskvalifikation som följd.
Solvallatränaren Sabine Kagebrant laddar nu om för det franska vintermeetinget och åker på måndagen ner med sammanlagt fyra av stallets hästar.
– Ett par hästar är med för att vintertränas där nere men i första hand åker vi ju dit för att tävla. Om allting går bra som vi tror och hon acklimatiserar sig så har hon ett lopp för ston att gå ut i lördagen 9 december och samma dag finns det även lopp åt Iznogoud Am, säger Sabine Kagebrant, tränare och även vd för hårdsatsande stall Courant.
Boxar har hyrts i en mindre borg på träningscentrat Grosbois i Paris utkanter.
Hon är mycket nöjd med bemötandet av travförbundet i Frankrike.
– Vi är flera svenska tränare som fått mycket hjälp med praktiska saker. Som jag uppfattat det finns det inte lika mycket hästar i de större loppen i Frankrike i år jämfört med tidigare och det franska travförbundet har varit väldigt gästvänliga. Det är viktigt att det ska komma utländska tränare och att loppen fylls på bästa sätt, säger Kagebrant.

"Pratar inte om Prix d’Amerique"
Sabine Kagebrant blev första kvinnliga tränaren att vinna det svenska travderbyt i höstas och hon gjorde det med något så ovanligt som med ett sto.
Den tänkta debuten på fransk mark för Joviality är planerad till lördagen 9 december och loppet Prix Ariste-Hemard för fyraåriga ston över 2700 meter.
Går det bra där blir det start på självaste julafton i Criterium Continental där hon sätts in mot hingstar igen i ett lopp där en friplats i Prix d’Amerique delas ut till vinnaren.
– Hon är ett fyraårigt sto och just Prix d’Amérique är inget vi pratat om överhuvudtaget i vinter. Det som vi har siktat på som är hennes stora mål är Criterium Continental där kommer hon att få möta årgångens bästa hingstar och ston. Så det blir som det ”sista derbyt” kan man säga, säger hon.

Ska växa in i eliten
En uppmärksammad häst under vintermeetinget blir hon hur som helst, Joviality, med sina 26 segrar på 38 starter i karriären och hennes starka början som två- och treåring i den Nordamerikanska travcirkusen.
Fantastiska 23,6 miljoner har hon sprungit in redan som fyraåring. Och mer kan det bli.
– Joviality har de där två loppen och ska få växa in i lite fint i eliten efter en ganska lång säsong i Sverige. Det finns många lopp om vi ska gå vidare, bland annat det där Prix Bold Eagle för femåringar samma dag som Prix d’Amérique. Men det är en senare fråga, nu gäller det att vi kommer ner först och främst och att hästarna acklimatiserar sig. Hon är resvan och har tränat på och känns fin. Men det är alltid en omställning för hästarna att byta miljö så här, säger Kagebrant.

Kilmister ansluter
Iznogoud Am kommer med på resan och även Hell Bent For Am som kanske ska få prova något av vinterns B-lopp. Lynam, en tvåårig halvbror till Joviality, ska vintertränas i Franrike och från USA reser treårige Kilmister som tränats av Marcus Melander.
– Kilmister kommer att ansluta från USA lite senare. Det blir jag och Erik Cederlund som precis har börjat åt oss som ska vara där nere tillsammans med hästarna. Erik kommer från Gotland från början och har jobbat hos Untersteiner och Reijo Liljendahl förut och har skött fina hästar tidigare genom åren.