Josefin dansar in i jockey-VM

,

Tio jockeys från åtta olika länder drabbar samman på Bro Park på söndag.
Det handlar om VM för kvinnliga jockeys.
27-åriga Josefin Landgren representerar Sverige och satsar på att stå överst på pallen.
– Det är klart att det är mål, det jag strävar efter.

Josefin Landgren vinner med hästen Mistral.


På söndag är det dags för årets upplaga av Lady Jockeys’ Thoroughbred World Championship – VM för kvinnliga jockeys.
VM-tävlingen avgörs med fem löpningar, med första start klockan 12.45.
– Det ska bli ruskigt spännande, säger Josefin Landgren, 27, Sveriges representant, i ett pressutskick från Svensk galopp.
Josefin har svarat för en kometkarriär inom galoppsporten. 2015 var hon en framgångsrik amatör som tog steget över och blev lärling.
Nu har hon tagit ytterligare ett steg och kan titulera sig jockey sedan några månader. Nu tävlar hon mot de allra bästa utan fördelen av den viktlättnad som lärlingar har.
– Det är klart att det är mycket tuffare, men samtidigt är det roligare att möta de bästa på lika villkor, säger hon.

Kommer från Skåne
Josefin Landgren bor i Höör, i princip mitt i Skåne, men kommer från den lilla orten Norra Rörum och bara några kilometer från hemmet har tränarparet Jacqueline och Lennart Henriksson sin gård.
– Det var där jag kom i kontakt med galoppsporten. Jag tillbringade alla ledig tid, helger och sommarlov där. Givetvis var det farten och spänningen som lockade.
Sedan snart fem år jobbar Josefin för Jägersrotränaren Lennart Reuterskiöld Jr.

“Då ska du hålla på med något annat”
Som många andra av de svenska ryttartalangerna använder hon sig av den förre jockeyn Fredrik Johansson som coach. Fredrik inte bara jobbar med ryttarnas fysik utan han coachar dem också när det gäller teknik och taktik. Förutom att hon jobbar hårt för att utvecklas är hon också helt orädd på hästryggen.
– Visst går det fort och visst är det högt upp, men samtidigt är det som gör sporten så kul. Och är du rädd ska du hålla på med något annat.
På söndag ställs Josefin mot den regerande världsmästarinnan Maryline Eon från Frankrike och åtta andra ryttare.
– Jag törs inte tänka på hur det skulle bli om jag vann. Men det är klart att det är mål, det jag strävar efter, säger 27-åringen.
Anna Pilroth är den andra svenskan i VM för kvinnliga jockeys.

Deltagande jockeys: Nicola Currie, Skottland, Maryline Eon, Frankrike, Danielle Johnson, Nya Zeeland, Stefanie Koyuncu, Tyskland, Josefin Landgren, Sverige, Anna Pilroth, Sverige, Mickaëlle Michel, Frankrike, Victoria Mota, Brasilien, Georgia Cox, England, Ina Veronika Toverud, Norge samt Sara Vermeersch, Belgien.

Kanal 75