Jockeystjärnan möter världseliten på hemmaplan

,

Med över 200 segrar är galoppjockeyn Anna Pilroth en av Skandinaviens mest erfarna kvinnliga ryttare. Nu ställs hon inför världseliten i VM för kvinnliga jockeys på galoppbanan Bro Park i Upplands-Bro på söndag.
– Det ska bli kul, spännande. Ryttare av den här kalibern rider normalt ganska tufft. De är duktiga, de ger inte bort några centimeter i onödan, säger Anna Pilroth.


Det är inte första gången som Anna Pilroth möter internationella toppjockeys. År 2012 vann hon en jockeyturnering i Lima i Peru. Hon har också ridit vinnare i Australien, Storbritannien och Belgien. Och i Norge. När vi pratar med 27-åringen har hon nyss kommit hem till Larv utanför Vara i Västra Götaland efter torsdagskvällens tävlingar på Øvrevoll, galoppbanan strax utanför Oslo. Vägen runt banan kan hon utantill, och hon vet precis var mållinjen är. Hon har vunnit mer än 100 lopp i Norge.
Nästa utmaning är VM för kvinnliga jockeys på Bro Park på söndag. Fem lopp ska ridas, världens bästa kvinnliga jockey ska koras. Med 209 segrar under bältet är 27-åringen inte orolig. Hon red sitt första löp vid 15 års ålder och har sedan dess ridit in mer än 10 miljoner kronor i prispengar. 12 års erfarenhet har gett resultat.
– Jag får ofta höra att jag är lugn och välbalanserad, och jag är bra på att rida krångliga hästar. På söndag kommer jag också ha stor fördel av att jag har ridit på banan så många gånger förut. Det är en liten uppförsbacke i svängen på Bro Park och det gäller att spara hästarnas krafter där, avslöjar Pilroth.
Det räcker dock inte med erfarenhet för att vinna ett VM. Under lördagen kommer hon att göra de sista förberedelserna inför tävlingarna.
– Jag kommer att läsa på programmet, försöka förutse hur de andra kommer att rida, och lägga upp en taktik som passar hästarna, säger hon och tillägger med ett skratt:
– Jag ska rida med låg vikt, så jag kommer nog inte äta så mycket under helgen.

Ensam ryttarinna bland hindren
Anna Pilroth är inte den som blir nervös i onödan. Fallskärmshoppning och motorcykelkörning är två av hennes andra intressen. Hon är dessutom den enda kvinnliga jockeyn i Skandinavien som också rider hinderlöpningar, det vill säga galopplöpningar över häckar och fasta hinder. Det är galoppsportens mest utmanande disciplin.
– Det är racing på riktigt. Det blir något annat. Det är svårt att jämföra slätlöpningar med hinderlöpningar. Visst, det är mer farligt, men är man väl förberedd och har en häst som man kan lita på, så är det för det mesta inga problem. Men det är klart man går i backen ibland.
Trots att Pilroth är ensam i tjejernas omklädningsrum inför hinderlöpningarna, så tävlar hon vanligtvis mot många andra kvinnliga jockeys. Få länder har en så jämställd galoppsport som Sverige, där drygt hälften av både jockeys och tränare är kvinnor.
– Jag tror att det hänger ihop med hela vår kultur. I Sverige växer vi upp med att män och kvinnor är lika bra. Så om man som tjej rider i ett stall och gör det bra, så får man lika många chanser som männen. Men när man kommer upp i klass på löpningarna, då är det fortfarande mest män som rider, konstaterar Pilroth.
Tillsammans med svenska kollegan Josefin Landgren ska hon försvara de svenska färgerna i VM för kvinnliga jockeys på söndag. De tävlar mot åtta andra jockeys från sju länder på Bro Park. Första loppet rids klockan 12.45.

Svensk Galopp