Jimmy Takter lättad – slutar på topp

,

57-årige Jimmy Takter kunde nästan inte ha slutat på ett bättre sätt.
Efter 35 år i USA med hundratals miljoner dollar inkört som landets dominerande travtränare fick svensken återigen en toppendag på lördagen med tre segrar under Hambletonian-festen.
– Nu vill jag prova på något annat i livet.

– Jag har hållit på i 35 år och har känt senaste åren att jag inte orkar vare sig fysiskt eller psykiskt att hålla mig på toppen, säger Jimmy Takter. Mikael Wikner, TR Bild.


Jimmy Takter drog till USA 1982 och blev snabbt ett av de mera aktade namnen i travsporten på den andra sidan Atlanten. Och under andra halvan av sin karriär har han varit helt omöjlig att rå på för kollegerna och länge dominerat som tränare i USA.
I höstas släppte Takter bomben att han lägger av som tränare. Ett beslut han inte ruckar på efter lördagens stora framgångar på Meadowlands.
Ännu en miljon dollar inkört till stallet på en och samma tävlingsdag efter segrar i unghästloppen Hambletonian Oaks, Jim Doherty Memorial och seger i Peter Haughton Memorial samt en tredjeplats i Hambletonian.
– Det var en toppendag för mig. Vi har haft sådana enastående framgångar. Vi har kört in över en miljon dollar i dag…och vi har gjort det så många gånger. Men man måste prova något annat i livet, säger Jimmy Takter efter tävlingarna.

“Orkar inte hålla mig kvar”
Dottern Nancy Johansson kommer att ta över en del av hästarna som finns i verksamheten för dagen.
2019 blir ett sabbatsår, till att börja med.
– Jag har hållit på i 35 år och har känt senaste åren att jag inte orkar vare sig fysiskt eller psykiskt att hålla mig på toppen. Jag är inte heller typen som kan gå ner och tävla med15-20 hästar, det är inte jag helt enkelt. Så 2019 ska jag och min fru ha lite trevligt och resa runt lite, säger Jimmy Takter.

“Johnny en champion”
En resa är redan inbokad. Under måndagen åker delar av familjen till Bermudas.
– En vecka off. Det ska bli skönt att vila ut.
Brodern Johnny Takter kallades in som kusk till några av lördagens hästar och vann två lopp. Som det låter på Jimmy var styrningarna en liten present till brorsan som bland annat lotsade The Ice Dutchess till seger i ett av världens största tvååringslopp, Jim Doherty Memorial.
– Johnny har haft mycket problem med sig själv och det är jobbigt för mig att veta att han har det. Så jag ringde i tisdags och frågade om han ville komma över. När han kommer ut i vagnen och visar vilken champion han är. Att vinna två lopp en sådan här dag är inte lätt, plus att han var tvåa med Luddes häst.
– Det är skoj. Jag önskar bara att han mådde bättre. Jag hade gett upp alla segrarna för det, säger Jimmy.

“Knappt sett mina föräldrar”
Tränarkarriären verkar med andra ord snart vara över för en av världens största i sporten. 35 års hårt arbete, pressen att hela tiden hålla hjulen i gång i företaget.
Jimmy Takter verkar lättad över att snart ha ett friare liv.
Saknaden efter föräldrarna lyser igenom.
– Jag har turen att mina föräldrar lever båda två…men jag har knappt sett även om jag försöker åka över så ofta jag kan. Det är så mycket grejer man vill göra i livet. Jag känner hela travvärlden och kan åka runt. Jag har aldrig varit i Nya Zeeland och aldrig varit i Frankrike förutom i januari då, säger Jimmy Takter syftande på Prix d’Amerique, ett lopp han vann som tränare 1999 med Moni Maker.

Mikael Wikner & Tony Ryttar, Kanal 75