Ingen tripp till Eiffeltornet för Faksens son

,

2009 var året Järvsöfaks visades upp i Paris och fick lägga några ruscher vid Eiffeltornet.
Hanna Edvinsson – kallblodskungens skötare från den tiden – tävlar på söndagen i Paris med en av sina nya passhästar, Smedsbo Faksen.
– Men nu blir det nog ingen tripp in till Eiffeltornet, säger Hanna.

Järvsöfaks och Jan-Olov Persson poserar framför Eiffeltornet i februari 2009.


Det är dags för de årliga kallblodsloppen i Paris med tävlingar söndagen 19 februari och torsdagen 23 februari.
Svenska, norska och finska kallblod ska mötas i två lopp och under torsdagen hade de flesta hästarna anlänt till träningscentrat Grosbois i Paris.
Vid lunchtid rullade bussen med det svenska kallblodslandslaget in på Grosbois. Kvartetten Björs Frej, Smedsbo Faksen, B.W.Modde och Katla Kiro hade då varit på resande fot sedan tisdagen.
Hudiksvall var avreseorten för hästarna från Skellefteå, Bollnäs och just Hudik. Efter övernattning i Halmstad samt på en ort någonstans i Holland, anlände man Paris endast ett par timmar efter beräknad tid för inkvartering i gästavdelningen på det stora träningscentrat.
– Vi har kört hästarna lite och hunnit med att både hämta hyrbil och checkat in på hotellet en bit från Grosbois. Allt har gått bra. Det är sjätte året jag är nere för kallblodsloppen och jag har aldrig varit med om att någon av hästarna ätit eller druckit dåligt eller rest sämre. Våra hästar anpassar sig alltid väldigt bra, säger Hanna Edvinsson.

Järvsöfaks med som pr
Hanna Edvinsson är skötare till Järvsöfaks-sonen Smedsbo Faksen som vann ett av loppen på Grosbois i fjol med franske Junior Guelpa i sulkyn. Hennes första fullträff med passhäst under kallblodsveckan under åren hon medverkat.
Tidigare hade hon hand om världens genom tiderna bästa kallblod Järvsöfaks hos Jan-Olov Persson. Kallblodskungen visades upp för fransmännen i februari 2009.
– Det var bara för visa upp honom som han var här nere. Han tävlade inte utan fick leda defileringen på Vincennes och vara med på lite jippon. Vi hann även ut en sväng till Eiffeltornet med Faksen för lite fotografering, säger Hanna Edvinsson som jobbat med främst kallblod hos Jan-Olov Persson sedan hon gick ut skolan och nu är inne på nionde året hos Hagmyrentränaren.

En pannlugg som sticker ut
Kallblod väcker intresse hos fransmännen. Inte minst tävlingsaktuelle Smedsbo Faksen.
– Det har ju tävlats med kallblod i ganska många år på raken nu och fransmännen börjar väl bli lite vana. Men visst märks det att fransmännen hajar till. Smedsbo Faksen exempelvis har en så lång pannlugg, ända ner till nosen och folk brukar vända sig om när han kommer.

Fransman kör Smedsbo Faksen
Första kallblodsloppet körs på söndagen. Enligt reglerna ska ett av varje lands kallblod köras av en fransk kusk och i söndagsloppet kommer just Smedsbo Faksen att köras av en fransman.
Ulf Risinger på Svensk Travsport håller i Sveriges del av utbytet med Frankrike.
– Det blir fransk kusk på Smedsbo Faksen, men oklart vilken. I söndagsloppet ska Katla Kiro köras av Ove A Lindqvist, Jan-Olov Persson kör sin egen B.W. Modde och Björn Goop kör Björs Frej. I torsdagsloppet fortsätter Ove A Lindqvist med Katla Kiro, det blir Goop på Smedsbo Faksen, Örjan Kihlström kör Björs Frej och en fransk kusk B.W.Modde, säger Risinger.

Fotnot: ATG arrangerar spel till de två kallblodsloppet på Vincennes. Loppen sänds i ATG Live.

Mikael Wikner, Kanal 75