Gunnar Melander med niofaldige miljonären Månprinsen A.M.

Ingen SM-start för Månprinsen

,

Gunnar Melander hoppar över Svenskt Mästerskap i slutet av augusti med 13-årige Månprinsen A.M.
– Han är frisk igen men måste helt enkelt få ta det i sin egen takt, säger Melander som kan vinna SM ändå med en son till kallblodskungen.

Gunnar Melander med niofaldige miljonären Månprinsen A.M.


När Månprinsen rullade över i fel i kallblodsdivisionen i V75 på Bergsåker i slutet av juni hade den normalt så stabile hästen inte galopperat på 29 starter.
Något var fel.
Efteråt visade det sig att hästen hade känning i en kota på vänster framben.
Skadan var av lindrig art och efter behandling och vila tränas kallblodskungen kontinuerligt.
Någon start i Svenskt Mästerskap på Bergsåker lördagen 29 augusti blir det emellertid inte. Kanske har Månprinsen varit med i sitt sista SM efter fem inteckningar i loppet.
– Sånt där är alltid svårt att säga. Ambitionen är att han ska komma tillbaka i alla fall. Om det blir i höst kan jag inte svara på. Hästen är glad och full av liv som vanligt, så det är ingen fara så. Vi har fått tagit det lite lugnt ett tag bara. Men Månprinsen startar vi inte bara för att vara med – utan han som varit så duktig vill jag ju ska ha bra chans att vinna om vi startar, säger Gunnar Melander.

“Inte åldersrelaterat”
Den 13-årige kallblodskungen har en segerprocent på imponerande 63 (71 segrar på 112 starter)
I just SM har det bara blivit en plump på sex försök. 2016 slutade Månprinsen trea bakom Odin Tabac och Mel Odin.
I fjol var han inte med.

– Nej, det har ju strulat lite med skador de senaste åren men jag tror inte att det är åldersrelaterat. Kotan till exempel. Månprinsen har ju aldrig haft några som helst problem med sånt tidigare.

Sonen ny stjärna
Den 73-årige travlegendaren har inte så stort stall längre och har dragit ner till sex hästar.
Under hösten i fjol fick han ett erbjudande om att ta över en son till Månprinsen i träning.
Sambon AnnaMaria Öberg föder upp hästar efter kallblodskungen. Månlykke A.M. är en sexåring med framtiden för sig. När det gick lite i stå hos Jan-Olov Persson ville ägaren att Gunnar Melander skulle få prova.
Comebacken i maj – efter sju månaders vila och förberedelser – slutade med galopp. Efter det har det blivit tre segrar och ett andrapris på fyra starter för Gunnar Melander.
Insatsen senast i kallblodsdivisionen i Årjäng V75 var mäkta imponerande. Månlykke A.M. ser ut som en riktig topphäst.
Melander skrattar förtjust.
– Ja, han har hjärta och lungor som duger i högsta klassen! Och så skallen, han vill ju vinna. Det är en vinnarhäst. Funkar det som jag har tänkt så blir det start i ett lopp för fem- och sexåringar på Solvalla 19 augusti (Andungens lopp under kvällen med Jubileumspokalen, reds anm).
Vi har tänkt ladda för det. Är det så att allt är väl sedan så finns chansen att han kommer att vara med i SM. För han är bra.

Mikael Wikner, Kanal 75