Inför V86/jackpot: Kallblodskungens återkomst

,

Fenomenale Månprinsen A.M. står inför sin första start i Sverige sedan SM-segern förra året.
Allt är som vanligt.
Ingenting talar egentligen emot kallblodskungen i V86-4 på Östersundstravet.
– Jag vet ju hur nära det är mellan triumf och fiasko – men det är klart att vi måste tro på seger igen, säger Gunnar Melander inför onsdagsstarten.

Månprinsen A.M. efter en av sina segrar i Norge i år. På bilden tränaren Gunnar Melander och delägaren Annamaria Öberg. För fri publicering tom 2016-08-01.


I augusti i fjol bärgade Gunnar Melander tredje raka segern i SM på Bergsåker tillsammans med Månprinsen A.M.
En start som blev den sista i Sverige på nära ett år.
När publikfavoriten på onsdagen går ut i Sven O Perssons minne på Östersundstravet gör han det som den största favoriten på V86 – en omgång med potentiella elva miljoner kronor till en ensam vinnare med alla rätt.
Månprinsen A.M. har uteslutande tävlat i Norge och Finland under året och gjort det på ett sätt som imponerat på tränaren Gunnar Melander.
– Han känns faktiskt bättre än någonsin, hästen. Att han inte hann fram till seger i Finland senast var inte hans fel. Det blev lite strul i starten den gången bara. Han var bra och gick ju riktigt, riktigt starkt till slut.

“Kör efter vad de andra hittar på”
Förutsättningarna den här gången är ett elftespår bakom bilen i ett lopp över 2 140 meter. Gunnar Melander kan lägga upp loppet lite som han vill.
Om tempot blir lågt lär storfavoriten få kliva på i spåren tämligen omgående.
– Jag kör efter vad de andra hittar på. Från elftespår ser jag hur de andra gör och så får vi köra därefter. Men elftespår är inte så roligt trots allt och det blev ett fint fält. Jag har full respekt för de andra… men med den här hästen måste man alltid tro på chans.
Hur känns han i träningen hemmavid?
– Han går sina vanliga rutiner, så det är inga konstigheter. Allt i utrustningsväg är som vanligt också till den här starten. Han känns fantastiskt fin, pigg och glad.
Vad har ni för lopp inplanerade framöver?
– Om han fortsatt känns fin efter onsdagen är planen att åka till Åland och Nordiska Mästerskapen den 14 augusti. Och sedan SM på Bergsåker, säger Gunnar Melander.
Östersundstravet bjuder in till en stor kallblodskväll. Förutom Sven O Perssons minne, körs finalen av Svenskt Kallblodsderby (V86-7) och Derbystoets final (V86-2).

Fotnot: Det är sommartider som gäller för V86. Starten av första V86-loppet går redan klockan 19.20.

Mikael Wikner, Kanal 75