Inför V86/superjackpot: Bra förutsättningar för Engbloms hårding

,

Härdad mot tuffa hästar, fin form och bra utgångsläge.
Ad Hoc kan lägga grunden för jätteutdelning när V86 på onsdagen lockar med superjackpot.
– Spelarna ska behandla honom med respekt, säger hästens tränare Raoul Engblom.


Ad Hoc (V86-1) visade prov på sin kapacitet när han senast blev tvåa i anrika S:t Leger. Från dubbla tillägg gick han en stark slutrunda och tvingades bara släppa sprintermästartvåan och derbyfinalisten Pinto Bob förbi sig den sista biten. I starten dessförinnan fick inte Ad Hoc med sig något av priskakan men han höll starkt efter ett blytungt lopp mot stenhårt motstånd.
– Insatsen senast tycker jag var bra, fullt godkänd. Gången innan blev det lite för tufft kört för honom. Petter (Engblom) körde rätt rent taktiskt men kunde ha lugnat sig lite fartmässigt i vissa lägen. Den gången var hästen lite “kort” också eftersom han galopperade i derbyförsöket gången innan och därför inte hade fått något riktigt lopp på närmare två månader, säger Raoul Engblom.
Med två lopp i kroppen börjar formen nu närma sig zenit för den fyraårige hingsten.
– Jag hoppas att han kan bli ännu bättre men formen är bra. Allt är som det ska efter senast. Han känns pigg och glad och fräsch och fin, så jag är fullt nöjd med honom.

“Tillhör toppskiktet i kullen”
Den här gången ställs Ad Hoc, som mestadels har mött kullkamrater, mot äldre hästar. Men det är inget som bekymrar hans tränare.
– Det lägger jag inte alls någon stor vikt vid. Han har mött riktigt bra hästar hela tiden även om de bara är fyra år. I Örebro näst senast var det riktiga topp-topphästar med och senast var det också ett par riktigt bra med.
Hur bra är han själv?
– Jag tycker att han tillhör toppen i kullen när han har en bra dag. Han har i hela sitt liv mött de som är i det absoluta toppskiktet och sprungit jämnt med dem. Det är i alla fall inte många som springer ifrån honom.
Borde han inte ha tjänat mer än de 861
000 kronor han har på vinstkontot?
– Om man ska jämföra med topphästarna i kullen som har tjänat mycket pengar så har han misslyckats i varje stort kval. Han har hoppat i två E3-kval, var dålig i kriteriekvalet, satt fast i kungapokalkvalet och hoppade i derbykvalet. Där har han tappat väldigt mycket pengar.

Vill ha ledningen eller rygg på ledaren
Att Ad Hoc inte har tjänat mer pengar betyder å andra sidan att han fortfarande befinner sig i en relativt låg klass. Spår två är dessutom ett ypperligt läge för den startsnabbe hingsten.
– Han har bra läge och det är en distans (2
640 meter) som jag tror passar honom. Sedan har jag lite svårt att sätta in honom i motståndet. Det är givetvis ett par bra med men han är bra själv också och ska förhoppningsvis vara med bland de tre främsta.
Ad Hoc blev tvåa från ledningen i sin tävlingsdebut 2017. Därefter har han tre segrar av tre möjliga från spets.
– Han visade i Örebro näst senast att han är startsnabb och kan han få gå i ledningen eller ta ledningen och släppa till någon av de bättre hästarna är det bra. När han är med där framme är han med och hugger.
Någon utrustningsändring?
– Han går som senast. Då hade vi bytt till en lite annorlunda baksko. Han har tidigare gått med greppskor men sprungit och slagit ihop lite så vi har tagit bort grepp och gjort en sko som ska bromsa baksteget lite. Det funkade och han går med samma skor nu.
Det är superjackpot på V86 med 25 miljoner kronor i åttarättspotten – hur tycker du att spelarna ska behandla honom?

Spelarna ska behandla honom med respekt. Det är ofta dagsform och små marginaler som avgör men han har bra form och jag tycker att han har visat att han är så pass bra att han kan vara med och slåss om segern.

Ola Johansson, Kanal 75