Inför V86®: ”Star Muscle känns ännu bättre nu – bra chans”

,

Ola Åsebö är den framgångsrika amatörtränaren som tidigare i år vann E3-finalen när Coral Coger tog hem en miljon kronor. Men Bergsåkers-tränaren har flera bra hästar i stallet, och en av dem är Star Muscle som har gjort succé sedan norrmannen fick tillbaka hästen i träning. Efter segern i V75® i Boden var han tapper som tvåa efter ett tungt lopp senast och har nu en vettig uppgift att kunna vinna i V86 på Solvalla. – Han känns ännu bättre nu än senast. Eventuellt byter vi till ett open eye-huvudlag och jag tror att han är med och kämpar om segern, säger Ola Åsebö.

Jägersro och Solvalla delar på V86® Xpress och onsdagens omgång är kryddad med en jackpot. Det finns minst 20 miljoner kronor i potten för åtta rätt och på huvudstadsbanan har Ola Åsebö hittat en lämplig uppgift åt sin fyraårige valack Star Muscle. Hästen inledde sin karriär i fjol hos B-tränare Åsebö innan han flyttades till Daniel Wäjhersten. Där tog han bland annat tre raka segrar i fjol vintras men sedan i somras återfinns Star Muscle på nytt hos Ola Åsebö. Totalt har hästen varit på prispallen i över hälften av sina 26 starter och hos norrmannen har han tagit två segrar och tre andraplatser på sju starter.
– 3 Star Muscle (V86-8) är framförallt en stark häst med en bra inställning. Vi var lite oense i fjol om vi skulle kastrera honom och då fick han gå till Wäjersten för att träna ihop med flera andra hästar. Men det tog bara 14 dagar så blev han kastrerad ändå. Han blev lite sliten hos Wäjersten i somras och då valde vi att ta hem honom igen, säger Ola Åsebö.

Inte nöjd senast – trots en tapper insats
För tre starter sedan i början av oktober vann Star Muscle V75 i Boden då han spurtade ner favoriten Luv You Schermer. Därefter fick han en blytung resa när man provade honom i semifinalen till Breeders Crown på Solvalla, innan han senast var tapper som tvåa. Då fick hästen ett tufft lopp i dödens, tog över ledningen halvvarvet kvar och stred tappert upploppet ner. Han gav sig motvilligt till slut gentemot Money Smile och föll med flaggan i topp. Men trots den prestationen var tränare Åsebö inte helt nöjd.
– Han bröt ut lite där och bromsade till på upploppet. Visst gjorde han ett bra lopp så men han var ändå inte som bäst. Han blev nog lite sliten av starten näst senast på Solvalla där han fick springa i tre kurvor i 1-11-tempo på en hård bana. Hästen blev trött efter det och blev behandlad efter senast.
– Nu känns han fräsch och fin i jobben igen och verkar pigg och glad. Jag tycker att han känns bättre nu än inför senast och har god tro på att han ska göra ett fint lopp på onsdag.

Nytt huvudlag ska få henne att öppna bättre
Star Muscle tillhör en av favoriterna i den avslutande avdelningen på V86. Han har ett bra läge med spår tre bakom bilen och körs den här gången av Björn Goop. Distansen är 2640 meter precis som det var när han vann V75 i Boden.
– Han har svårt för att utnyttja ett bra spår då han är lite trög ut, men det är i alla fall bättre än bakspår. Vi får se lite hur han är i värmningen, men det kan bli aktuellt att lägga på honom ett open eye-huvudlag för att få honom att öppna bättre. Han har gått med öppet huvudlag i de här starterna hos mig, säger Åsebö.
Och tillägger:
– Får han en bra resa så tror jag att han är med och kämpar om segern.
Ola Åsebö har tolv hästar i träning och en av de andra är alltså Coral Goder som drog in en miljon kronor på ett bräde när hon vann E3-finalen i somras hemma på Bergsåker.
– Coral Coger har haft ett fantastiskt bra år och tjänat nästan två miljoner kronor. Men nu får hon ta det lite lugnt och vinterträna några månader innan hon kommer ut någon gång fram i vår igen. Vi har fina vinterförhållanden att träna på och hoppas att det håller i sig. Hästen känns fin i alla fall och det ska bli spännande att se henne nästa år i de större fyraåringsloppen för ston.