Foto: Maria Holmén/TR Bild.Solvalla 20191102..Kim Pedersen keywords:porträtt reportage

Inför V86®: Pedersen – en tränare i flytet

,

En tränare i det så kallade flytet. 13 segrar på de 27 senaste starterna. Bjerketränaren Kim Pedersen låter säker på vilken häst som är onsdagens bästa chans på Solvalla. – Jag tror att det ska vara en fin chans med Zaire Heldia som är obesegrad hos mig.

Foto: Maria Holmén/TR Bild.Solvalla 20191102..Kim Pedersen keywords:porträtt reportage

Danskfödde Kim Pedersen är tränare i Oslo sedan några och har för dagen 27 hästar i träning.
På onsdag gör han den långa trippen till Stockholm och Solvalla.
Tre hästar kommer med på resan, varav två startar på V86®.
Kim Pedersen tycker att hans bästa chans kommer i V86-4 i ett försök i Solvallaserien för hästar ned upp till 150 000 kronor intjänat. Örjan Kihlström sätter sig upp bakom fyraårige valacken Zaire Heldia med fyra segrar på karriärens tolv starter.
Tyskfödde Zaire Heldia köptes i Holland i somras och har inlett strålande i den nya regin.
– Ja, det har blivit två raka under oktober och november och det verkar bli en bra affär för de tre som har hästen hos mig, säger Pedersen.
Zaire Heldia hade inte startat på drygt två månader inför debuten i Norge i slutet av oktober.
– Han var lite tung i kroppen i första starten men avgjorde på ett mycket bra sätt. Det handlar om en häst som inte gör mer än han behöver, säger tränaren.

Knäckte ledarhästen
I den andra starten i början av november spelades fyraåringen till favorit i ett 30 000-kronorslopp i Jarlsberg och avgjorde mycket enkelt efter ett lopp utvändigt ledaren.
Körande Per Oleg Midtfjeldt styrde fram i ett tidigt skede den gången och knäckte ledarhästen High Performance, körd och tränad av Frode Hamre som också är med på onsdag, den här gången från ett tolftespår i V86-4.
– Zaire Heldia var väldigt bra och vann på en fin tid efter att ha travat i dödens hela vägen. Så han verkar ha stigande form. Hamres häst High Performance hade bara förlorat en gång på sju starter innan det och det säger lite om hur bra han var, säger Kim Pedersen.
Det blev ett tiondespår bakom bilen över medeldistans på onsdag, Hur vill du att det ska bli kört?
– Jag har en häst som tål att göra en hel del själv och hade krafter kvar trots det tuffa loppet senast. Så blir det dåligt tempo får Kihlström köra fram och sätta sig utvändigt. Jag tror att jag har en mycket, mycket bra häst för klassen. Han tävlar som vanligt med fyra aluminiumskor runt om.
Du har även med dig 5 The One som körs av Erik Adielsson V86-2. Vid det senaste besöket på Solvalla hade han ingen tur med sig utan fick backas sist efter att ha provat från start och blivit hängande.
– Han har varit knappt slagen tvåa och etta på Bjerke efter det och har gjort två fina lopp. Så formen är absolut på topp. Jag har dålig koll på motståndet men jag vet att jag har en fin och stabil häst i alla fall.
Tredje hästen du har med dig på onsdag kommer även den från seger. Kind of Steel startar i ett lopp utanför V86 (Solvallas lopp 6). Zeb Jonasson kör i loppet som är ett försök till lärlingarnas Guldklockan.
– Kind of Steel är i fin form och är väldigt lättkörd. Jag tror att han ska passa väldigt fint i lärlingsloppet. En ganska okomplicerad häst som är bra både från start och till slut.