Inför V86: Nuncio i kungligt genrep

,

Kungen av Solvalla och även kung på Vincennes i slutet av januari?
Hur det blir med Prix d’Amerique i vinter för Stefan Melanders världsstjärna Nuncio kan avgöras onsdag kväll på hemmabanan Solvalla.

Nuncio är kungen av Solvalla och blir stor favorit i onsdagens V86-omgång.


Efter ett överraskande snöoväder för ett par veckor sedan har förvintern varit av det lindrigare slaget i Mälardalen.
Nuncio har kunnat träna på ungefär som normalt för travtränare Stefan Melander i Enköping och till Solvallas V86-tävlingar på onsdagen kommer elitloppsvinnaren enligt rapporterna i ganska bra form.
Någon hundraprocentig form kan det inte vara frågan om efter tävlingsuppehåll från i mitten av september – men det lär nog inte behövas heller.
– Allt är normalt och det blev en lämplig uppgift, sett på förhand i alla fall. Nuncio är van hästar som är tre klasser tuffare än det här gänget, säger Marcus Schön, stallets försteman.

“Låter bra allting”
V86-2 är Gösta Nordins lopp med 100 000 kronor till vinnaren. Örjan Kihlström sitter återigen upp bakom femåringen som tilldelades ett innerspår bakom bilen över medeldistans i ett lopp med blott sju startande.
– Det låter bra allting får man väl säga. Det är med några som är lite mera startsnabba just för dagen men några större orosmoln är det inte. Alla hästar kan förlora, även han som är något av ett unikum, men det vore dumt att inte tro på seger, säger Marcus Schön.

Åtnjuter kunglig respekt
Nuncio har tjänat tillräckligt med pengar för att vara garanterad en plats i Prix d’Amerique i slutet av januari.
Stefan Melander har nämnt franska femåringsloppet Prix Tenor de Baune på Vincennes på juldagen som en tänkbar första uppgift i Frankrike i vinter.
Nuncio ska dock visa att allt är okej först på onsdagen.
– Det låter lite löjligt att säga det, men det är som att han fattar exakt vad han håller på med. Det är en av de smartaste hästar jag kommit i kontakt med i alla fall. Han är världens snällaste och coolaste på alla sätt och vis. Därför är det så sjukt att han har en sådan respekt med sig hemma. Vi har några hingstar i samma stall som skriker som fan mot varandra – men när de går förbi honom är det tyst. De andra hästarna känner väl av att han är kung liksom, säger Marcus Schön och skrattar.
V86-6 är ett stolopp där stallet har Digital History till start ifrån ett sjundespår bakom bilen. Hon är väl lite upp och ner i prestationerna?
– Ja, hon är ojämn. Men för henne handlar det mycket om att ha tätkänning direkt och eftersom läget är som det är tror jag att hon kan få problem den här gången. Det blev nog ett par spår för långt ut för att hon ska kunna få sitt lopp och hon är bara en av många nu.
Du själv sitter upp bakom Faith Hill som drog innerspåret i loppet över kort distans. Oplacerad senast i V75 i Gävle.
– Jag körde faktiskt bort henne då. Jag gick ut i tredjespår lite väl tidigt på bortre långsidan. När jag inte fick favoriten framför som jag hade hoppats gick det för fort till slut för att kunna ta någonting. Men hon kändes så fin att jag chansade. Hon har nog aldrig travat bättre än vad hon gjorde då, klockren.
Låter som ett streck?
– Hon är en av flera som ska räknas. Nu är hon direkt i det spåret hon ska ha och eftersom hon är relativt snabb ut borde hon kunna få en fin invändig resa. Hon går alltid bra till slut med rätt rygglopp, slutar förstemannen Schön.

Mikael Wikner, Kanal 75