Momarkentränaren Jens Kristian Brenne.

Inför V86®: Norske Brenne till Solvalla med segerstaplare

,

Hästen har tagit tre segrar i norska V75 sedan nyår.
På onsdag kommer Momarken-tränaren Jens Kristian Brenne med formhästen Garth Vader till Solvalla V86®.
– Det ser ut som om det mesta har fallit på plats för hästen nu som sexåring, säger Brenne med nästan 600 000 kronor inkört som tränare i norska Vinterserien.

Momarkentränaren Jens Kristian Brenne.


Jens Kristian Brenne, 39, håller till på Momarkens travbana i Mysen belägen mellan Oslo och den svenska gränsen.
Vintern 2023, under den andra säsongen med konceptet “Vinterserien” i Norge, har Brenne varit mycket lyckosam och kört in nästan 600
000 kronor med stallets hästar.
Under finaldagen på Bjerke första lördagen i mars slog han till med en dubbelseger i finalerna med kallblodet Brenne Rön och sexårige varmblodshingsten Garth Vader.
Det var Garth Vaders tredje seger i norska V75 i år.
– Det var skönt att han fick toppa med en finalseger för han är verkligen go’ nu, säger Brenne som åker med en häst till Solvalla på onsdag,
V86-4 är ett lopp över 2140 meter med nio hästar bakom bilen. Garth Vader har förstaspåret och körs av stallets andrekusk Erlend Rennesvik.
Jens Kristian Brenne kör inte så många lopp själv. Han håller sig med två fasta kuskar där Åsbjörn Tengsareid bärgat två av stallets största segrar. Svenskt Kallblodskriterium 2021 med Brenne Odin och nu i somras kallblodskriteriet för kallblodiga ston med Suså Ö.K.
Erlend Rennesvik har kört Garth Vader till framgångarna i vinter och kör hästen även på onsdag.
– Tengsareid är förstekusk hos mig och Erlend en bra andrekusk som lyckats bra med bland annat Garth Vader.

Derbyfyra i Norge
Sexårige Garth Vader var fyra i derbyt i Norge för Sverre Risa och kom i Jens Kristian Brennes träning under 2022.
Galopperna har varit många men hästen har stabiliserats.
– Under sommaren hade han väldigt mycket “stang ut” (stolpe ut) i loppen och det var även så att han dummade sig med galopper. Det är den mentala som varit en utmaning med honom men nu när han äldre ser det ut som om det mesta har fallit på plats. Garth Vader har varit stabil och fin här i vinter, säger Jens Kristian Brenne med 25 hästar i träning,

“Ett kvitto på att du har en bra häst”
Segern i V75-finalerna på Bjerke lördagen 4 mars är tränaren särskilt nöjd med.
Garth Vader var spelfavorit och plockade ner en häst tränad av Norges mångårige champion Frode Hamre från positionen utvändigt ledaren.
– Take This Society hade ledningen men Garth Vader slog den från dödens sista 700 meterna. Han stannade lite grand när han kom först på upploppet och det blev en knapp seger. Men det såg säkert ut, han var inte trött och vann på ett bra sätt på 1.13,4.

När du plockar ner hästar från Frode Hamres stall utvändigt så är det ett kvitto på att du har en bra häst. När det är lite pengar att köra om vinner Hamres hästar som regel såna där slutstrider, säger Momarken-tränaren.
Vad hoppas du av Garth Vader framöver?
– Det är en häst som säkert kommer att duga i eliten här hemma, i vart fall vintertid. Att han tål att gå lite spår är alltid en fördel i eliten där många är äldre och inte så tuffa längre många av dem. i somras gick han 1.10,7 från dödens på Biri, så han är snabb i benen också.
Det har handlat om tre segrar från köposition i vinter. Hur går det från ett innerspår på Solvalla tror du?
– Vi har inte kört honom från start på länge. Han vann på Momarken från ledningen i augusti och det var senaste gången han blev körd från start. Han har galopperat någon gång i första sväng när han kommit en bit ute i banan så innerspåret är en fördel på onsdag. Blir det ordentlig körning från start som det kan bli är han gynnad av att få springa rakt fram.
Känner du till något om motståndet?
– Nej, och det är ju det som är det svåra när vi åker över. De andra hästarna känner jag inte alls till. Vår häst kan dock öppna rätt så kvickt.
Formen verkar vara bra i alla fall.
– På väg upp. Hästen har absolut inte haft någon toppform här i vinter trots att han gått bra. Han har gått med skor hela vintern och brodd och inte tränats så tufft. Så vi har lite att “gå på” under sommaren. På onsdag hoppas jag att vi kan dra skorna runt om på honom.

Mikael Wikner, Kanal 75