Inför V86: Lugauer startar segerfarlig kvartett

,

Fyra hästar till start.
Fyra hästar med segerchans.
Conrad Lugauer har det väl förspänt i onsdagens V86-omgång.

Conrad Lugauer har en het V86-kvartett till start. Mikael Rosenquist/TR Bild.


Med två månader kvar av året har Conrad Lugauer slagit sina tidigare rekordnoteringar med marginal. Stallets hästar vinner mer än var fjärde lopp och har under 2019 fått vända upp för segerdefilering 119 gånger. I kolumnen för inkörda pengar står det 13,7 miljoner kronor och siffrorna kan ticka upp en bit till den här veckan. Jägersrotränaren är som vanligt med i hetluften och selar på onsdagen ut fyra hästar inom V86-spelet på Åbytravet.
– Jag har fyra jättefina hästar att köra och jag tror att alla har chans, säger han.

Startspåret oroar
Först ut ur kvartetten är Il Duce Boko (V86-1). Fyraåringen har grejat två segrar och en tredjeplats i de tre starter han gjort för Conrad Lugauer.
– Han har vunnit två lätta lopp på bra sätt och varit okej som trea i ett lite bättre lopp. Nu har han jobbat på bra inför den här lite större uppgiften och det ska bli spännande att se vad han kan göra. Jag tror att han kommer göra ett bra lopp men jag är fundersam över spår fem. Därifrån kan han bli lite nervig och det är lite galopprisk, säger Conrad Lugauer.
Totalt har Il Duce Boko vunnit tre av fem lopp. Samtliga segrar är tagna från ledningen. Att han slutade oplacerad enda gången han gick bakifrån är inget som hans tränare lägger någon vikt vid.
– När han slappnar av är han väldigt snabb iväg men jag tror att han kan spurta vasst från rygg också. Nu ska han ha rycktussar för första gången och går han felfritt tror jag att han segerstrider.

Väl förberedd och perfekt utgångsläge
I den tredje V86-avdelningen har det blivit Night Broddes tur att försvara stall Lugauers färger. Han inledde året starkt med seger i V75 och Margaretas Tidiga Unghästserie på Solvalla. Nu har han inte startat på ett par månader efter att ha galopperat två gånger i rad.
– Som alla proffsidrottare fick han lite småbekymmer som vi fick jobba bort. Sedan skulle han komma i form och helst toppform igen, förklarar Lugauer uppehållet.
– Nu är jag nöjd med hans författning. Han är redo att tävla igen och det kommer han förmodligen göra på ett bra sätt, precis som han oftast gör.
Inget klassiskt “kan behöva lopp i kroppen”?
– Nej. Mina hästar är förberedda när de kommer ut. Jag vill inte ha några slumpresultat utan är oftast övertygad när jag anmäler mina hästar.
Hur ser du på loppet?
– Spår två bakom bilen är ett perfekt läge. Han är snabb så kort distans bör inte vara något problem. Jag kanske slänger på ett helstängt huvudlag eftersom det är 1 600 meter och jag tror att han kan vinna loppet.

“Minst lika bra som senast”
Gaya de Pervenche (V86-5) gjorde inget större väsen av sig när hon debuterade på svensk mark i september men senast imponerade hon. Från spår sju bakom startbilen tog hon ledningen, drog musten ur konkurrenterna och stack undan till överlägsen seger.
– För er som inte känner hästen var det kanske överraskande men vi som jobbar med henne fick bekräftat vad vi har känt i träningen. Hon är väldigt fin helt enkelt och en häst med framtiden för sig. Hon har fortsatt att träna precis som hon ska och jag tror att hon kommer vara minst lika bra som senast.
Är tanken att köra i ledningen på nytt?
– Jag uttalar mig aldrig om taktiken och jag är inte påläst på motståndet, men med tanke på att det är ett treåringslopp och att hon senast vann på bra sätt på en 14-tid borde hon räcka långt. Hon kommer gå utrustad precis som senast.

“Segerförhoppningar med allihop”
Sist ut från stallet är Quite A Quality (V86-7). Han har en fin säsong bakom sig med fem segrar, varav en i V75, men inför den här starter finns det frågetecken.
– Jag är lite osäker på honom. Han var jättebra i Kalmar näst senast, precis som vi förväntar oss av en så fin häst, men senast var han inte lika bra. Då var det precis som nu lång distans och jag valde ett småjobbigt upplägg. Jag trodde att han skulle klara det och hade vi inte hamnat i en trött rygg i sista sväng hade han varit tvåa, men han var inte lika bra som gången innan. Han kan vara lite trög och inte alltid ha den rätta inställningen men jag hoppas att han tävlar lika bra som han tränar den här gången, för då kommer han vara lika bra som i Kalmar. Distansen är inget problem och han går utrustad som tidigare.
Vilken av hästarna tror du mest på?
– I så fall säger jag Night Brodde. Jag håller honom väldigt högt och han har övertygat i träningen. Men Gaya de Pervenche är en riktigt fin märr och är Quite A Quality lika bra som näst senast har nog han också toppchans. Och Il Duce Boko vann överlägset senast så även om det är tuffare nu tror jag på honom också. Jag har segerförhoppningar med allihop.

Ola Johansson, Kanal 75