Inför V86® (jackpot): Travbanechefen har ett framtidshopp

,

Travbanechef vid Åmålstravet till professionen. Men Tomas Eklund har också ett löfte i det egna stallet. I sin senaste start tog Explode sin efterlängtade första fullträff för året. Nu hoppas man det blir repris på V86®.

En relativt lättlöst rad på V86® förra veckan resulterade i att det inte blev någon utdelning för sex rätt.
När årets sista omgång avverkas på Solvalla och Åby den här onsdagen, är det av den anledningen jackpot lagom i juletid som råder. En ensam vinnare beräknas kunna kamma hem cirka 19 miljoner kronor.
Tomas Eklund, b-tränare knuten till Åmålstravet, åker till Åby med stallets ögonsten 7 Explode (V86-5). Fyraåringen hade i fjol en förträfflig start på tävlingskarriären i då han noterades för segrar i hälften av sina sex starter. Innevarande år har dock inneburit väldigt mycket oflyt – fram till senast. Då fick valacken äntligen spräcka nollan efter att ha tagit en övertygande seger på Färjestad.
– Ja, precis. Han har ju varit bra hela året egentligen, men har fått lite mycket stolpe ut och det har varit en del målfotoförluster. Men som sagt, han har gjort det lika bra i år och vi hoppas att det släpper till nu. Jag körde honom i ett jobb under fredagen och det kändes mycket bra, det fanns inget att klaga på, säger Tomas.
Explode känns som en häst med ganska hög potential?
– Ja, så är det. Han fick några galopper i raden där i somras och under hösten, men det var tre galopper som hästen tog i samband med att vi hade lättat honom framtill. Han gick bra tider och så men det är lite så där med den här hästen, det är nog en fördel för honom nu på vintern när man kan tävla med skorna på.

Fick äntligen till en fullträff
Efter den förlösande segern senast spänner man nu alltså bågen mot V86®.
Onsdagens uppgift är en årsfinalen i en b-tränarserie som löpt under året och som har 100 000 kronor i förstapris. Explode drog ett spännande springspår.
– Det var bra. Hästen är duktig ut och normalt travsäker, så det känns positivt. Ledningen är absolut inte något som är nödvändigt för han går från alla positioner, men det är klart att skulle vi komma dit så vore det ”gôtt”.
Hästen var med på V75 i somras. Hur ser fortsättningen ut, är det något ni har i siktet härnäst?
– Jag har inte riktigt tittat så långt ännu, det är vinter och det är alla resor man får räkna på, så vi tar lite ett lopp i taget med honom så får vi se. Men han var ju med på V75 på Axevalla i somras och gjorde det mycket bra som femma då, så hästen skämmer nog inte ut sig där i alla fall.

En bana som vill prova nytt
Tomas Eklund har en lång och gedigen bakgrund inom travet och sedan 1 februari i år är den dalmasen som sedan länge titulerar sig dalslänning också travbanechef vid Åmålstravet. Snart kan han sammanfatta det första året vid posten.
– Det har gått riktigt bra tycker jag, även fast vi är inne i en tung period för hela trav-Sverige nu. Men vi försöker få fart på aktiviteten, hästägarna och alla andra bitar. Det är ett stort jobb. Vi kämpar för att få lite mer anmälda hästar, det är ju ofta så att det krockar med andra banor, men överlag tycker jag det varit ett positivt år.
…och Åmålstravet har ett av landets högsta publiksnitt?
– Ja, det är inte många som kan säga det faktiskt. Men man märker det på de aktiva också, de tycker det är roligt att komma hit, när det är lite publik på banan och den atmosfären.
I Åmål har man genom året inte varit rädd för att testa nya saker.
På 800-metersbanan har det bland annat under flera år vigts en hel tävlingsdag till att tävla i högervarv, något man som man varit ensam om i Sverige. Och faller alla bitar rätt på plats kan ytterligare innovationer tillföras till nästa säsong. Åmål hoppas nämligen att bli den tredje banan i landet, efter Åby och Skellefteå, som tävlar med open stretch.
– Vi är väl inne på två högervarvsdagar nästa år, två veckor efter varandra i augusti. Så håller vi också på att kika på det här med open stretch, men det är lite att göra och vi ser över kostnaderna. Det kommer behövas en del sprängningar i berget för att få till det så vi avvaktar och tar ställning men vi jobbar utifrån att det kommer bli så till nästa säsong, förklarar Tomas.
Hur ser de aktiva på att det kan bli open stretch i Åmål?
– Det har tagits emot lite olika, en del är väldigt positiva medan andra kanske inte tycker att det behövs, men överlag tycker jag man ser på det som positivt.