Inför V86® (jackpot): Tarzans formhästar kan slå till igen

,

Han har riktigt fin form på stallet nu och hästarna har radat upp segrar de senaste veckorna. Inför onsdagens jackpot på V86® har Stefan Melander några heta chanser på förhand. – Xanthis Hilton var jättefin vid segern senast och felfri är det bra chans, säger ”Tarzan” vars häst gav självaste Barack Face en match in till mållinjen i våras och var målfotoslagen då.

Jägersro och Solvalla delar på V86® den här veckan som är kryddad med en jackpot. Det finns 16 miljoner kronor i potten för åtta rätt och en tränare vars hästar har kommit in i finfin form nu är Stefan Melander. Det har lossnat på allvar de senaste två veckorna och hästarna har vunnit sex lopp på kort tid och gjort många fina prestationer. Under söndagen glänste Decision Maker när hon tog andra raka segern och kvalade in till Breeders Crown-finalen för fyraåriga ston. Hon van sin semifinal smått överlägset för Björn Goop och såg lysande ut.
Stefan Melander har annars minskat sitt stall successivt de senaste åren och nu finns det enligt träningslistan 38 hästar i träning.
– Jag har sagt hela tiden efter att jag fyllde 60 och varje år därefter att jag ska trappa ner. Det har varit svårt att göra det men nu har vi sålt ganska många starthästar och meningen är att vi ska ner till 25 hästar, säger Stefan Melander.
En av hästarna som nyligen har varit ute på auktion till försäljning är Benchmark som vann på V86 för två veckor sedan. Han ropades tillbaka för 330 000 kronor men hästen kanske kan stiga ytterligare i värde nu på onsdag. Då är det dags för en ny start för Benchmark som går ut i den andra avdelningen från bricka tio med Örjan Kihlström i sulkyn.
— 10 Benchmark (V86-2) är en jättebra häst som har haft bra form en längre tid ända sedan han avslutade kolossalt bra på Jägersro som tvåa under derbyhelgen. Därefter fick han två lopp i dödens men höll starkt båda gångerna och senast avslutade han under 1.10 sista 500 metrarna. Det får man vara nöjd med och det är en fin häst med hög kapacitet. Han står bra inne i det här loppet och har visat att han går bra bakifrån, bland annat där på Jägersro. Han borde kunna klara av att klättra i några klasser till och han har känts otroligt fin i träningen efter förra starten. Löser det sig härifrån så har hästen chans igen. Det blir troligen jänkarvagn nu, annars barfota fram igen, säger Melander.
Du har även med My Honky Tonk i samma lopp. Vad säger du om honom?
– 9 My Honky Tonk Man (V86-2)
är en fin häst som gör det bra om han går felfritt. Han gjorde ett bra lopp senast och har ganska så hög kapacitet. Men det blir nog svårt att vinna i det här loppet.

”Gjorde ett otroligt bra lopp senast”
I den sjätte avdelningen selar Solvalla-tränaren ut två treåringar som båda väntar på sin första seger.
– 2 Andiamo (V86-6) har blivit bättre och bättre på slutet och gjort jämna lopp. Jag tycker det är en fin häst som kanske kan vara bland de tre igen.
– 5 Waypoint Sequence (V86-6) gick ett otroligt bra lopp som tvåa senast senast och var verkligen duktig efter en tuff resa. Hon är riktigt på gång nu och kan vara långt framme men femtespåret kan vara besvärligt i voltstart.

Gav Barack Face en match – vann senast och bästa chansen
Den kanske allra hetaste chansen på V86 kommer i den avslutande avdelningen där Xanthis Hilton blir favorit efter sin övertygande seger senast. Han har tidigare i år varit ute och mött kanonhästar, och var en gång målfotoslagen mot självaste Barack Face i Margaretas Tidiga Unghästserie i maj. Nu är utgångsläget spår fyra bakom bilen tillsammans med Magnus A Djuse som även har kört i de två senaste starterna.
– 4 Xanthis Hilton (V86-8) var jättefin vid segern senast på 1.13,3 över lång distans och voltstart. Han har gjort kanonlopp flera gånger även innan dess och är en mycket bra häst för klassen. Han visade vilken hög kapacitet han har i våras när han ledde i det längsta och fick stryk med en nos av Barack Face. Hästen har galopperat en hel del tidigare i år men jag hoppas att han har glömt det nu. Om han inte galopperar så tror jag på en bra chans. Det blir troligen jänkarvagn nu när det är autostart, men det får kusken bestämma. Barfota fram igen annars och inga övriga ändringar, säger Stefan Melander.