Foto: Maria Holmén/TR Bild
Solvalla 2023-10-14

Anders Svanstedt på Solvalla stallbacke.

Inför V86® (jackpot): Svanstedt har dubbelchans i stayerklassikern

,

Drygt tre varv runt Åbytravets oval. S:t Leger är ett verkligt kraftprov för fyraåringarna. Anders Svanstedt har två chanser till succé – och mönstrar både Putte och Combat Fighter.

Foto: Maria Holmén/TR Bild
Solvalla 2023-10-14

Anders Svanstedt på Solvalla stallbacke.

Det blev en mer lättlöst rebus på V86® förra veckan vilket föranledde att det inte blev någon utdelning för sex rätt. Det betyder jackpot när Solvalla turas om med Åby om den här onsdagens begivenheter.
19 miljoner kronor uppskattas en ensam vinnare med åtta rätt att kunna kvittera ut.
Aftonens höjdpunkt på Åby är S:t Leger. Ett klassiskt möte för fyraåringarna som körts sedan 1967 och som tenderar att bli ganska så utslagsgivande, då det avverkas över mastiga grunddistansen 3140 meter. Axevallatränaren Anders Svanstedt har två bidrag i årets upplaga.
7 Putte (V86-7) körs av Thomas Uhrberg. S.J’s Caviar-valacken har haft en riktigt framgångsrik säsong i år med åtta segrar, varav två på V75® och kommer från just en seger.
– Putte kämpade storstilat senast till seger och han har ju haft en stabil och bra form egentligen under hela året, hästen har haft ett jättebra år och har heller inga problem med den långa distansen. Putte är också en häst som går från alla positioner, han är väldigt allround och bra nog att dyka upp där framme även här, det tror jag. Det här är ju ett lopp som vi tänkt på ganska länge för hans del, det är ett fint lopp med mycket pengar att köra och Putte står perfekt inne på sin volt, säger Anders.

Insatsen senast sätter frågetecken
Stallkamraten, med tränaren själv vid tömmarna, är 13 Combat Fighter (V86-7).
Även han har visat fina takter under året och besegrade meriterat motstånd på hemmabanan näst senast när han vann en uttagning till Breeders’ Crown. Senast dock, i semifinalerna av samma lopp, agerade hästen sämre och gav slaget förlorat tidigt. Något som det finns förklaringar till – och som också väcker en viss oro inför onsdagen.
– Combat Fighter kommer ju från en sämre insats, han var nedsatt i det loppet och har varit sjuk efter den starten på Solvalla så det måste sägas att det är ett lite frågetecken kring om han kommer starta eller inte just nu (söndag, reds.anm). Är det så att han står på startlinjen på onsdag, så är han naturligtvis fullt frisk och det är inga konstigheter, men vi får hålla lite kolla på honom närmaste dagarna, ta blodprover och kolla i halsen och så tar vi ett beslut senast tisdag, informerar tränaren och fortsätter:
– Hästen har ju haft fantastisk fin form tidigare annars, han var superbra fram till Solvalla och han är härlig när han är i form. Han har heller inga problem med distansen och voltstart har han fungerat bra i tidigare. Combat Fighter kommer kunna haka på dem bra om han får spara krutet till slut, även om han står lite hårt inne i propositionen.

Jämbördiga – båda hoppas på tempo
Putte startar med tjugo meters tillägg, medan Combat Fighter startar från fyrtio meters-fållan. Svanstedt bedömer sina båda kombattanters chanser som relativt jämbördiga och önskescenariot för hur loppet ska utvecklas är snarlikt.
– Combat Fighter är ju som allra bäst när han får ligga på rulle och spara sin speed till 200 meter kvar, sedan är det sällan han får sådana lopp men han har en häftig förmåga att haka på bra i ryggar och här kommer han ju han få flera bra sådana. Sedan får det inte fuska bort det för länge, utan det måste bli lite mer utslagsgivande tempo så att hästen kommer in i matchen.
– Och det är lite likadant med Putte, han är uthållig och stark om han bara kommer till. Ska han kunna hävda sig krävs det ett något liknande lopp, det behövs lite högre tempo, då är han kvick i benen, det krävs en bra resa om han ska kunna vinna.
Om loppet skulle köras om tio gånger, vilken av dina båda tror du skulle vara först i mål flest gånger?
– Jag vet inte riktigt, de är ganska så jämbördiga men jag håller nog Combat Fighter som den vassaste av de två ändå när han är i knallform. Trots det att han står tjugo meter bakom och tuffare inne i sin proposition. Men jag tycker att båda hästarna ska ha chans om det stämmer under vägen.
Genomför du några ändringar beträffade utrustning och balans?
– Båda tävlar barfota runt om som tidigare, men Putte går med ett open eye-huvudlag i stället för can’t-see-back som han tävlat med tidigare.