Inför V86/jackpot: Kallblodskungen genrepar inför Elitkampen

,

Han jagar sin nionde raka seger och genrepar inför Elitkampen.
Månprinsen A.M. blir som vanligt megafavorit när han nu startar i jackpotomgången på V86.
– Han brukar slåss om segern och vi åker till Bergsåker för att vinna, säger Gunnar Melander.

Det är extra högt spelvärde i onsdagens V86-omgång som kryddas med en jackpot. ATG beräknar att en ensam vinnare kan ta hem tolv miljoner kronor enbart på åtta rätt.
Trots att en eller flera storfavoriter vinner kan det bli väldigt bra betalt på V86. Det har vi sett prov på åtskilliga gånger. Många kommer att singelstrecka Månprinsen A.M. i V86-inledningen och han brukar inte göra spelarna besvikna. Kallblodskungen har vunnit hela 68 lopp i sin fantastiska karriär och sprungit in närmare nio miljoner kronor. Han har inte förlorat sedan i fjol somras när han nu jagar sin nionde raka seger. “Prinsen” slog nytt svenskt rekord (1.20,9/2180) när han vann överlägset senast och frågan är om inte den tolvårige hingsten rentav är bättre än någonsin.
– Allt är väl och han har känts pigg och fin efter förra starten. Hästen känns jättebra. Sedan om han är bättre än någonsin är svårt att säga, men han är i alla fall inte sämre än han har varit tidigare, säger tränaren Gunnar Melander.
– Han vann på ett väldigt bra sätt senast och var faktiskt inte trött i mål. Trots att han sprang svenskt rekord så fanns det en del sparat. Jag körde fram utvändigt och när de andra blev trötta så bara ökade han i sista sväng och jag körde faktiskt egentligen inte förrän då. Det känns som att formen är riktigt på gång.

Inget flyt tidigare i Elitkampen
Månprinsen A.M. har vunnit väldigt mycket men ett lopp som han aldrig har vunnit är Elitkampen på Solvalla under elitloppshelgen. Han har varit med och försökt några gånger utan att lyckas. En seger i det loppet inför elitloppspubliken är något som står högt på Gunnar Melanders önskelista.
– I fjol var vi aldrig med eftersom jag inte hade kunnat förbereda hästen tillräckligt bra. Det var mycket snö och annat krångel och jag är så rädd om den här hästen och vill inte vässa honom om man känner att det finns risk för skador. Därför stod vi över. Jag vill ju vinna och då måste man kunna förbereda på bästa sätt. Sedan gjorde ju hästen en strålande säsong ändå och sprang in drygt 1,5 miljoner kronor, vilket är det mesta han har tjänat någonsin under en säsong, säger Melander.
– För två år sedan var vi med i Elitkampen men då körde jag bort mig. Jag skulle ha gått ut i tredjespår på sista långsidan men satt kvar. Sedan hade vi allt kvar på slutet och fick inte luckan förrän det var för sent 75 meter från mål. Då hann vi inte fram och det var kuskens fel. Så vi har inte haft det rätta flytet i Elitkampen och hoppas att det stämmer bättre i år.

“Mogen att springa riktigt fort över kort distans”
Månprinsen A.M. genrepar nu inför Elitkampen genom att starta i ett “Elittest”, som är ett lopp över 1640 meter med bilstart i V86-1. Han har spår nio och körs som vanligt av Gunnar Melander.
– Det var synd att han inte fick ett framspår för då hade vi kunnat prova att ladda men nu får vi ta det som det är. Hästen har varit så positiv och känns så fin så jag tror att han kommer att göra ett bra lopp igen. Flera av de andra som är med har väl vässat men jag har en bra häst och han brukar ju slåss om segern. Det gör han säkert nu med och vi åker till Bergsåker för att vinna.
– Jag tror på bra chans och jag tror att han är mogen att springa riktigt fort över kort distans. Men jag kommer inte att köra för något rekord eller så nu utan det gäller först och främst att vinna loppet. Det blir skor runt om igen och inga ändringar. Men vi har ju pratat tidigare om att rycka skorna igen och kanske köra barfota på Solvalla. Vi har lite till att fila på, säger Gunnar Melander.

Michael Carlsson, Kanal 75