Inför V86/jackpot: “Jag trodde att det skulle sluta i katastrof”

,

I torsdags var han med om sitt livs värsta skräckupplevelse.
I lördags fixade han miljonutdelning på V75.
– Det har varit en omtumlande vecka, säger Veijo Heiskanen som startar två hästar när V86-spelet lockar med jackpot och 13 miljoner kronor.

Det var efter förra veckans V86-tävlingar som olyckan var framme.
På väg hemåt med hästarna som startat på Solvalla så krockade Veijo Heiskanens bil med en älg.
Alla människor och hästar klarade sig oskadda, sämre gick det för bilen och älgen.
Men när den garvade Åby-tränaren berättar om händelsen inser man snabbt att det kunde slutat mycket värre.
– Vi var i höjd med Ulricehamn, klockan var halv två på natten. Då dök det upp en älg precis framför bilen. Det var viltstängsel, men det fanns en liten lucka och där kom den rakt ut ur skogen, jag hade ingen chans att reagera, berättar Heiskanen som fortfarande låter skakad över upplevelsen.
– När det small så försvann alla ljus på bilen och bromsarna dog. Jag hade nyligen kört om en långtradare och insåg att den inte skulle ha en chans att se oss utan några lampor, det var beckmörkt. Dessutom hade det precis blivit enfiligt så det enda jag tänkte var att vi måste komma av vägen innan det smäller bakifrån. Vindrutan var helt krossad så jag och Henna (Halme) fick sitta med huvudet utanför fönstret för att se något. Det rök ur bilen och jag trodde det skulle börja brinna när som helst.
Hur länge körde ni så?
– Över en kilometer. Det var riktigt otäckt. Det var väldigt svårt att se vägen. Jag trodde att det skulle sluta i katastrof.
Vad hände sedan?
– Det dök upp en parkeringsficka, jag lyckades köra av och stanna med hjälp av handbromsen. Räddningspersonalen kom snabbt, efter fem-tio minuter. De sprutade pulver på bilen och släckte. Vi såg att hästarna var oskadda, men det var inte lätt att fixa hästtransport vid den tiden. Vi hade sommarkläder på oss och fick vänta tre timmar ute i kylan, det blev en lång natt.
Hur mycket har du tänkt på det efteråt?
– Minnesbilden kommer tillbaka då och då. Det är svårare att sova, det känns inte som att man är i balans ännu, man tänker på hur illa det kunde ha slutat.
Har du varit med om något liknande förut?
– Nej, aldrig. Jag har säkert kört miljoner mil på vägarna, men inte varit i närheten av en sådan upplevelse. Det är det värsta jag har varit med om.
Har det förändrat dig på något sätt?
– Ja, kanske. Överhuvudtaget har det hänt så mycket i år. Det har nog gjort mig lite lugnare. Man blir inte lika ledsen över en startgalopp, man inser att det finns så mycket viktigare saker.

Bröt lårbenshalsen i juni
Det var nämligen inte den enda olyckan som drabbat Heiskanen 2019.
För tre månader sedan for han ur sulkyn efter ett träningsjobb och landade så illa att han bröt lårbenshalsen.
Operationen blev lyckad och det läker som det ska med sjukgymnastik. Jag har kunnat gå utan kryckor i två veckor, men det kommer att ta mellan ett halvår och ett år innan jag är helt återställd. Jag är sjukskriven året ut och kan inte köra häst.
Hur påverkar det arbetet med hästarna?
– Inte så mycket faktiskt. Jag är med i stallet varje dag och till tävlingarna. Alla mina tre anställda har jobbat här länge och vet vad som gäller. Jag ger bara körorder inför träningsjobben så sköter de resten.
Mellan de två olyckorna har Veijo Heiskanen även hunnit med att fylla 60 år.
– Den firade jag på Tingsryd. Vi startade två hästar och båda vann. Det var verkligen en skön födelsedag även om jag gick på kryckor.

Vill köra i ledningen
Att konceptet fungerar även utan tränaren i vagnen kom ett bevis på i lördags.
Smevikens Cruiser chockade många V75-spelare när han spelad till en procent starkt bidrog till att det blev miljonutdelning på Färjestad.
En triumf som betydde lite extra, det syntes på Heiskanen efteråt.
– Ja, det var verkligen glädjande. En härlig seger. Framförallt med tanke på de tuffa dagarna innan. Sedan kom det så överraskande. Även om jag hade på känn att hästen skulle vara förbättrad så trodde jag inte att det skulle gå från det utgångsläget.
Kanske kan stall Heiskanen fixa en liknande knall när onsdagens V86 lockar med jackpot och potentiella 13 miljoner kronor till en ensam vinnare?
I sådana fall krävs att Henna Halme sätter dit Puccy Italia i V86-7.
– Ingen vore gladare än jag om det lyckades, men jag kan inte säga att jag tror på det.
Har du inte samma känsla att han ska vara förbättrad som med Smevikens Criuser?
– Nej, det kan jag inte säga. Han springer det han kan, men är inte bra nog att runda ett sådant här fält av egen kraft. Senast hade han inte sin bästa dag, när Henna körde från start så bara skenade han iväg. Han brukar lugna ner sig bättre.
Det är inte ett formtecken att han var mer löpsugen än vanligt?
– Nej, så ser jag det inte. Han håller sin normala form. Här får Henna smyga i det längsta så hoppas vi att det kan räcka till en fin slant.
Ändrar du något?
– Nej, vi kör som vanligt, han ska kunna gå med jänkarvagnen även i voltstart, säger Veijo Heiskanen som har betydligt större tro på
Joyride Cane i V86-3.
– Där ser det bättre ut på förhand. Både läge och distans passar perfekt. Däremot är jag inte helt säker på formen eftersom han kommer från ett kortare uppehåll.
Hur är han förberedd?
– Vi har kört ett banjobb på 1.21/2 100 meter i långvagn, precis som vi brukar göra med hästarna efter liknande pauser. Han var fin i det, men det är möjligt att han behöver en genomkörare för att vara på topp igen.
Om du jämför formen nu med senaste sulkyloppet, vad säger du då?
– Han gick riktigt starkt från dödens då och jag kan inte lova att han är lika bra på onsdag, men han ska vara nära den formen i alla fall.
Hur ser du på taktiken?
– Plan A är att köra i spets.
Han brukar se till att det blir stenhårt tempo hela vägen, blir det så nu också?
– Det beror helt på hur hårt man laddar med honom från start. Kör man till rejält blir han lite pigg, men behöver man inte ladda max så håller han sig lugn. Skulle han hamna i rygg ledaren samtidigt som tempot stryps så pullar han inte så det är också en tänkbar taktik.
Hur ser du på segerchansen?
– Han är en av de som kan vinna loppet, absolut.
Ändrar ni något där?
– Nej, det blir samma utrustning som i de senaste sulkystarterna.
Är Henna Halme stallets förstekusk nu när du är skadad?
– Hon är förstekusk på alla hästar jag själv är med och äger oavsett om jag är skadad eller inte, det bestämde jag redan då hon började eftersom jag hade sett henne köra i Finland. På de andra hästarna får ägarna välja kusk själva. Jag tycker att Henna är jätteduktig och unga människor måste få chansen att köra om de ska utvecklas.
När får vi se Veijo Heiskanen i tävlingssulkyn igen?
– Det kan jag inte svara på. Inte i år i alla fall. Som det är nu klarar jag varken att ta mig i eller upp ur sulkyn. Men jag är glad att jag är vid liv och på bättringsvägen.

Robin Johansson, Kanal 75