Maria Holmén/TR Bild.

Inför V86®/jackpot: Djuses segermaskin jagar nionde raka

,

Han är obesegrad och jagar sin nionde raka seger.
Winterburn har imponerat för sin tränare Mattias Djuse som ännu inte har känt botten i sin häst.
– Han tränar starkt och det är klart att man har stora förhoppningar igen, säger Djuse som har ytterligare en bra chans till på V86®.

Maria Holmén/TR Bild.


Åby och Solvalla är värd för onsdagens V86® som är kryddad med en jackpot. En ensam vinnare kan ta hem 16 miljoner kronor – enbart på åtta rätt.
En tränare som har inlett det här året mycket starkt är Mattias Djuse. Stallets hästar har redan vunnit 37 lopp och sprungit in drygt 4,4 miljoner kronor. Det gör att Mattias Djuse finns på en tredjeplats i landets tränarliga, där Tomas Malmqvist toppar före Johan Untersteiner.
Solvalla-tränaren selar ut två vinnarhästar på V86 som båda är favoriter. Dessutom har båda hästarna startspår ett. Först ut är Winterburn som inte vet hur det känns att förlora efter åtta starter. Han har vunnit lekande lätt varje gång och avslutade fjolåret med en imponerade seger i V75. Hästen inledde även det här året som han brukar göra – genom att vinna.
– Winterburn (V86-2) är en riktigt bra häst helt enkelt. Jag tycker att han är ganska komplett och är både snabb och stark. Han har utvecklats med loppen och bara blivit bättre och bättre. Det känns även som att det finns en hel del utveckling kvar i honom för han är rätt så lugnt tagen. Han är dessutom lite smålat och trög, vilket är positivt när de är efter Ready Cash, säger Mattias Djuse.
– När han vann V75 i Örebro så avslutade han ruggigt vasst ute i spåren. Han satt långt bak och normalt ska det inte gå att hinna fram till seger som han gjorde. I årsdebuten fick han nästan allting i halsen kan man väl säga. Han vann enkelt där och hade krafter kvar i mål.

Winterburn kom till Mattias Djuse som treåring och började inte tävla förrän i slutet av februari som fyraåring.
– Jag fick in honom på sommaren som treåring och det hade varit mycket småproblem tidigare med fräschören. Han har fått gott om tid på sig hos oss och vi har matchat honom snällt. Det hade känts bra i träningen innan han började starta men att han skulle vara så här bra det trodde man inte. Det var ingenting han visade i jobben innan, och som jag sa så är han lite trög och smålat hemma, men när det väl blir tävling så vet han vad som gäller, menar Djuse.

Fin i banjobb på Solvalla – nu med sommarskor
Winterburn har innerspår bakom startbilen i den andra avdelningen på V86 och körs som vanligt av Magnus A Djuse. Hästen hade innerspår bakom i Rättvik i fjol sommar och öppnade då bra men kunde inte hålla ledningen. Han gick sedermera tidigt ut och tog över och vann sedan enkelt.
– Hästen kan öppna ganska bra men sedan får Magnus lägga upp det hur mycket han vill ladda.
Hur har hästen tränat inför den här starten gentemot tidigare?
– Det har gått någon månad efter senaste loppet men han har tränat på hela tiden. Jag har väntat litegrann på att det ska bli broddfria banor och nu kommer han att tävla utan brodd och med sommarskor. Han var även med in till Solvalla förra veckan och gick ett banjobb efter 1.17,5 full distans. Så jag tycker att han är väl förberedd.
Hur bra chans tror du att det är till nionde raka segern?
– Nu har han gått upp i klasserna och jag tror att motståndet han möter nu är det hårdaste hittills. Samtidigt har han tränat starkt så det är klart att jag tror på honom och har förhoppningar igen. Förutom ändringen till sommarskor så blir det vanlig vagn igen och inga andra ändringar, säger Mattias Djuse.

Dubbel V75-vinnare i comeback – “Är väl förberedd”
I den avslutande avdelningen på V86 gör Run N’Cola comeback efter ett uppehåll på sju månader. I fjol vann hästen både försök och final i V75 och tog totalt sju segrar. Han har inte startat sedan september förra året och går ut som favorit från innerspår i voltstart, tillsammans med Magnus A Djuse.
– Run N’Cola (V86-8) hade haft en lång säsong i fjol och jag valde att låta honom vila först och sedan få en rejäl vinterträning. Han hade varit igång och startat sedan i början av förra året. Hästen känns stark och rejäl i träningen och kommer även han väl förberedd, utan att vara helt på topp. Han var också med in till Solvalla förra veckan och gick ett jobb efter 1.17,5 full distans med Winterburn. Eftersom de är i en så hög klass nu så ville jag att de skulle ha ett lite tuffare jobb i kroppen.
– Jag är nöjd med hästen och tror att han kommer att göra ett bra lopp direkt. Det blir vanlig vagn nu när det är voltstart men annars barfota fram som senast. Han har haft en Murphy på höger sida men jag tycker att han var så pass bra i banjobbet med öppet huvudlag, så troligtvis blir det öppet huvudlag nu. Men vi får värma och se först. Jag tror att även han har chans, men man ska veta om att det är tuffa lopp som mina hästar är ute i, säger Djuse.

Michael Carlsson, Kanal 75