Inför V86: Frankenstein Am – en derbyhäst enligt Linder

,

Han har strålande form på stallet och hästarna vinner lopp i var fjärde start de gör.
Fredrik Linder tror sig ha en kommande topphäst i Frankenstein Am som startar i V86.
– Jag tror att det är en derbyhäst, säger han och meddelar toppchans i V86.
– På en skala från ett till fem är det 4,8.

Maria Holmén TR Bild.


Sommarturnén för V86 drar norrut och på onsdag är det Rättvik som är värd för omgången. V86 är spelet som verkligen levererar miljonutdelning på löpande band och i onsdags belönades en ensam vinnare med 16,1 miljoner kronor enbart på åtta rätt.
Fredrik Linder är en kille som tillsammans med sin sambo Magdalena Eriksson har sitt stall i toppform. De har 20 hästar i träning och ligger på en imponerande segerprocent på 26 procent i år.
– Det har gått bra men vi flyttade till en ny gård för 14 dagar sedan och vi får se om vi kan hålla den fina procenten framöver. Vi börjar väl snart se resultatet från den om vi tränar rätt eller fel där. Det verkar bra än så länge i alla fall även om hästarna har gått på träningen från den tidigare gården, säger Fredrik Linder.
– Vi håller till i skogen mellan Avesta och Sala och det är bara tre mil från den gamla gården. Jag har tidigare sagt till de som frågar om vår höga segerprocent att vi har haft en bra vinter och hästarna står väldigt bra inne i sin klass i förhållande till den kapacitet de har.

“Vann lätt senast med krafter kvar”
För två veckor sedan stack Fredrik ut hakan i V75 och trodde på toppchans med sin Falcon Am som vann lekande lätt. Nu har han en ny mycket bra segermöjlighet på V86 i Frankenstein Am. Hästen har bara gjort fyra starter för Linder men tagit två segrar och en andraplats på dessa. Det hörs på Rommetränaren att han har mycket höga tankar om den här fyraårige valacken.
Frankenstein Am (V86-5) tror jag är en derbyhäst om vi sätter allt rätt framöver. Han har väldigt hög kapacitet och jag hörde på Ludde (som tränade honom tidigare) i fjol att han rankade hästen som sin bästa treåring. Sedan vet jag inte vad som hände. Vi åtgärdade lite grejer när han kom till oss och sedan har det varit spikrakt fram, säger Fredrik Linder.
– Han vann lätt senast från ledningen och Kevin sa att det fanns mycket krafter kvar på tiden 1.14,5 över 2640 meter. Han visade startsnabbhet och följde bilen den första biten. Sedan styrde han och ställde i täten och när Kevin petade lite på honom i sista sväng avslutade han rejält.

“Är en bättre häst än det lopp han går ut i”
Frankenstein Am körs på nytt av Kevin Oscarsson när han går ut i den femte V86-avdelningen från spår tre bakom startbilen. Tränare Linder är optimist och tror på toppchans till en ny seger.
– Det är i alla fall en bättre häst än det lopp han går ut i. Spår tre är okej men jag hade hellre önskat fyra eller fem eftersom starten kommer rätt ur kurvan i Rättvik. Om allt är normalt så borde han ha en riktigt bra chans. Jag bedömer vinstchansen till 4,8 på en skala från ett till fem. Det blir inga ändringar utan skor runt om igen, säger Fredrik Linder.
Och tillägger:
– Jag har aldrig haft en häst för derbyt tidigare men jag har suttit och kört många hästar åt Stefan Melander och Roger Walmann och kan i alla fall säga att den här känns som någonting extra.
Du har även med stallkamraten K.S.Cascade i samma lopp som kommer från seger senast. Möjligheterna där från spår åtta?
K.S.Cascade (V86-5) var riktigt bra vid segern på Solvalla. Annars tycker jag att han har varit en liten fegis i starterna innan och galopperat i trånga situationer. Jag sa åt Kevin Svedlund inför loppet senast att kör på säkerhet de första fyrahundra metrarna och sedan får du köra hur du vill.
Mika Forss som kör hästen nu körde även honom i sista starten i fjol men då hade han spår tolv över 1640 meter. Mika gillade hästen och ville gärna köra honom igen och det här loppet passade bra nu när det är kusk-VM. Hästen har alldeles för lite pengar på sig i förhållande till sin kapacitet men han ligger några snäpp under Frankenstein Am. Jag tror ändå att han har en halv miljon till att hämta innan det börjar kärva. Klarar han första halvvarvet här tror jag att han gör ett bra lopp och då kan han dyka upp bland de tre främsta. Samma balans som senast, skor runt om.

Michael Carlsson, Kanal 75